Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Ontsloeg Trump Michael Flynn omdat die gelogen heeft tegen de FBI?

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een tweet gezegd dat hij zijn voormalige adviseur Michael Flynn moest ontslaan omdat die gelogen had tegen vicepresident Pence én de FBI. Dat laatste is nieuw en het roept vragen op. Het kan erop wijzen dat Trump geprobeerd heeft de rechtsgang te belemmeren, en het zal zeker de aandacht trekken van speciaal aanklager Robert Mueller.

"Ik moest generaal Flynn ontslaan omdat hij gelogen heeft tegen de vicepresident en het FBI. Hij heeft schuldig gepleit voor die leugens", zo tweette Trump vandaag. "Het is jammer want zijn acties tijdens de overgangsperiode waren wettelijk. Er moest niets verstopt worden!", zo voegde hij er nog aan toe. 

Het is de meest uitgebreide reactie die Trump tot nog toe heeft gegeven op het nieuws dat Flynn schuldig heeft gepleit in het onderzoek naar samenwerking met Rusland door speciaal aanklager Robert Mueller. Flynn heeft vrijdag toegegeven dat hij gelogen heeft tegen de FBI over zijn gesprekken met de Russische ambassadeur over sancties tijdens de overgangsperiode.

Flynn, een gewezen generaal die gedurende korte tijd nationaal veiligheidsadviseur was onder Trump, had gezegd dat de sancties die president Obama had uitgevaardigd naar aanleiding van de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen, niet ter sprake waren gekomen tijdens zijn gesprekken met ambassadeur Sergey Kislyak, en die bewering werd herhaaldelijk herhaald door vicepresident Mike Pence en andere medewerkers van het Witte Huis. 

Nadat uitgelekt was dat Flynn wel over de sancties gepraat had, en daarover gelogen had tegen Pence, vroeg Trump hem ontslag te nemen als veiligheidsadviseur, wat Flynn op 13 februari ook deed.  

Trump zei toen, drie dagen na het ontslag: "Ik heb hem ontslagen wegens wat hij gezegd heeft tegen Mike Pence, zeer eenvoudig", en repte met geen woord over liegen tegen de FBI. Dat was toen ook nog niet algemeen bekend.

Een dag na het ontslag zou Trump aan de toenmalige directeur van de FBI James Comey gevraagd hebben om het onderzoek naar Flynn te beëindigen. "Ik hoop dat je bereid zult zijn dit los te laten, Flynn los te laten", zo zou Trump aan Comey gevraagd hebben tijdens een ontmoeting in het Oval Office een dag na het ontslag. Dat is althans wat Comey gezegd heeft tijdens de hoorzittingen van het Congres. Trumps advocaten betwisten dat echter.

Belemmering rechtsgang

Als Trump wist dat Flynn gelogen had tegen de FBI, en dan aan Comey gevraagd heeft om het onderzoek naar Flynn stop te zetten, zou dat volgens sommige rechtsspecialisten kunnen neerkomen op belemmering van de rechtsgang. Dat is strafbaar en mogelijk een grond voor het inzetten van een impeachment-procedure, een afzettingsprocedure.

Het is echter lang niet zeker dat de tweet van Trump nieuwe details bevat over wat hij destijds wist over de de zaak-Flynn, en het is ook mogelijk dat de president enkel de bekentenis van Flynn nu, gebruikt heeft om retroactief het ontslag toen te verklaren.

Flynn is de eerste meewerker of gewezen medewerker van het Witte Huis onder Trump, die aangeklaagd is door speciale aanklager Robert Mueller. Hij was een nauwe medewerker van Trump tijdens de campagne. Vrijdag heeft hij in een verklaring gezegd dat hij meewerkt aan het onderzoek van Mueller, wat betekent dat hij informatie kan onthullen die bezwarend is voor Trump of zijn nauwste medewerkers. 

De advocaat van Trump, John Dowd, heeft intussen bekendgemaakt dat hij de tweet heeft opgesteld. Dowd heeft zijn verontschuldigingen aangeboden en gezegd dat hij de tweet zorgvuldiger had moeten formuleren. "Ik heb het gehad met de tweet-business", zo zei hij in een interview.

Comey

President Trump heeft vandaag ook via Twitter ontkend dat hij aan FBI-directeur James Comey gevraagd zou hebben om het onderzoek stop te zetten naar veiligheidsadviseur Flynn.

"Ik heb nooit aan Comey gevraagd om het onderzoek naar Flynn stop te zetten. Weerom Fake News om opnieuw een leugen van Comey toe te dekken", tweette Trump. Trump tweette ook nog dat de reputatie van de FBI, "na jaren van Comey, met het valse en oneerlijke onderzoek naar Clinton" "volledig aan Scherven ligt, het ergst in de Geschiedenis", maar dat mensen niet ongerust moeten zijn want dat zijn regering de reputatie opnieuw "tot grootheid zal brengen". 

Trump ontsloeg Comey in mei, en volgens Comey lag het onderzoek naar mogelijke banden tussen het Trump-team en Rusland aan de basis van dat ontslag. 

Meest gelezen