Videospeler inladen...

De sms bestaat 25 jaar (maar is over zijn hoogtepunt heen)

Vandaag precies 25 jaar geleden, op 3 december 1992, werd de eerste sms verstuurd. "Merry Christmas", luidde de boodschap die software-ontwikkelaar Neil Papworth -vervroegd- had verstuurd naar de mobiele telefoon van Richard Jarvis, de directeur van het Britse telecombedrijf Vodafone. De sms groeide uit tot een populair communicatiemiddel en had zijn invloed op ons taalgebruik, maar is stilaan over zijn hoogtepunt heen.

Hoe het begon...

Aanvankelijk zagen de ontwikkelaars vooral de beperkingen van de sms-dienst. Wie gaat er zo gek zijn om tegen betaling berichtjes te versturen, die dan nog beperkt zijn tot 160 karakters, op een toetsenbord van twaalf toetsen?

Maar de sms sloeg aan, omdat het een eenvoudig, betrouwbaar en goedkoop middel was om mee te communiceren. Via sms kon men mensen altijd en overal bereiken, zonder dat men ze moest storen met een duurder telefoongesprek.

De sms ging uiteindelijk ook ons taalgebruik beïnvloeden. Zo stuurden we plots smileys en afkortingen zoals "LOL". En volgens mediaspecialisten is ook onze manier van omgaan met elkaar door de sms veranderd, zo werd het tekstberichtje vaak gebruikt voor zaken waar mensen niet voor durfden uitkomen: om te liegen ("Baas, ik ben een beetje grieperig") of om het uit te maken.  

... en hoe de sms aan belang verloor

Helaas voor de sms kwamen er in 2011 kapers op de kust. Zo konden veel gebruikers dankzij de smartphone overschakelen op gratis toepassingen zoals WhatsApp, iMessage, Facebook en Twitter.

Een en ander hangt ook samen met de sterkere verspreiding van de smartphone. Sinds 2014 is die in Vlaanderen populairder dan de gewone gsm.

Hoeveel sms'jes sturen we nog?

Maar hoeveel sms'jes sturen we dan nog? Volgens het jaarverslag van telecomwaakhond BIPT stuurde de Belg in 2016 nog 155 sms'jes per maand. Het was al voor het derde jaar op rij dat er een daling werd opgetekend. Tegenover de dalende populariteit van de sms staat de enorme stijging in mobiele dataverbruik. Dat nam in 2016 toe met maar liefst 74 procent, wat er dus op wijst dat de sms steeds meer vervangen wordt door berichten via andere kanalen zoals WhatsApp of Facebook Messenger.

En als laatste geven we nog de cijfers uit de jaarlijkse Digimeter mee, een onderzoek naar het mediagebruik in Vlaanderen, over de wijze waarop de Vlaming communiceert:

Meest gelezen