Foto Baylor University Medical Center, Dallas

Primeur in de VS: eerste geboorte na ingeplante baarmoeder

In een ziekenhuis in Dallas, Texas, heeft een vrouw met een ingeplante baarmoeder een gezonde babay ter wereld gebracht. Het gaat om een primeur voor de VS, en een grote nieuwe stap in dit veld van de geneeskunde.  

De kersverse moeder was geboren zonder baarmoeder, maar heeft nu toch haar kinderwens in vervulling zien gaan. Het kindje kwam ter wereld met een keizersnede. Het nieuws werd bevestigd door het Baylor University Medical Center in Dallas, dat geen verdere details gaf over de identiteit van de moeder, of de baby.

"We hebben heel lang naar dit moment toegewerkt", zegt chirurg Liza Johannesson van Baylor aan Time Health, dat als eerste met het nieuws naar buiten kwam. "Ik heb al veel geboortes meegemaakt, maar dit was een heel speciale."

De geboorte betekent een mijlpaal voor de geneeskunde. Dat een vrouw na een baarmoedertransplantatie een kindje ter wereld brengt, is heel uitzonderlijk. Tot nu toe was het enkel in Zweden gelukt - acht keer sinds 2014.

Johannesson, die ook bij de primeur in Zweden betrokken was, noemt deze nieuwe stap "even belangrijk, zoniet belangrijker" dan de Zweedse primeur, omdat het huzarenstukje nu voor de eerste keer ergens anders herhaald kon worden. (lees door onder de foto)

Deze stap is even belangrijk, zoniet belangrijker, dan de primeur in Zweden

Liza Johannesson

Baarmoederdonor was vrouw van 36 met twee zonen

De baarmoederdonor was Taylor Siler, een 36-jarige vrouw die in de buurt van het ziekenhuis woont. Zij heeft twee zonen van zes en vier. Kandidaten voor de zware operatie moeten een intensieve screening ondergaan, zowel psychisch als fysiek. De operatie duurt in principe vijf uur, het herstel verschillende maanden.

Siler is een zogenoemde altruïstische donor: iemand zonder relatie met de patiënt die vrijwillig haar baarmoeder aan een vrouw zonder afstaat. Volgens Baylor zijn er tot nu toe een 70 tal vrouwen die hun interesse hebben uitgesproken om dit te doen. Siler kent de impact van het krijgen van een kindje: "Eens de baby in je armen, verandert je leven voor altijd. (...) Ik ken familieleden die moeite hebben om zwanger te worden, en dat is niet eerlijk."

Bekroning na jaren van verfijnen

Al jaren werken specialisten in de VS op baarmoedertransplantaties. In 2016 plantte de Cleveland Clinic in Ohio een baarmoeder van een overleden vrouw in bij een patiënt, maar dat liep enkele dagen later mis door een infectie. De zware operaties houden heel wat risico in voor zowel donor als ontvanger.  

Het Baylor Center voerde acht baarmoedertransplantaties uit. Vier mislukten, maar vier andere zouden (voorlopig) succesvol zijn. Twee vrouwen proberen zwanger te raken, een derde zou intussen zwanger zijn, en er is dus het geslaagde verhaal van deze eerste geboorte in de VS.

De geboortes gebeuren met een keizersnede, om de ingeplante baarmoeder niet onder extra druk te zetten, en de zwangerschappen zijn niet zonder risico. Een kindje wordt daarom voor 40 weken ter wereld gebracht. Het zwanger raken gebeurt via ivf, omdat er geen aanhechting is tussen de eierstokken en de baarmoeder.  

Techniek blijft heel duur voor patiënten

De donoren bij Baylor zijn in principe tussen 30 en 60 jaar oud, terwijl de ontvangers tussen 20 en 35 zijn. Een baarmoeder blijft in het beste geval maar een beperkte periode bij de ontvanger, net lang genoeg om één of twee kinderen te hebben. De vrouwen in kwestie moeten geneesmiddelen nemen om afstoting te vermijden.

Deze laatste geboorte is goed nieuws voor vrouwen die geboren zijn zonder baarmoeder, of die verloren. Niettemin blijven baarmoedertransplantaties momenteel nog heel duur, tot een half miljoen dollar. Zelfs als ze breder ingang zouden vinden, is er sprake van honderdduizenden dollar.

Ik heb de emotionele impact volledig onderschat

Dr Giuliano Testa

Giuliano Testa, die aan het hoofd staat van het baarmoederprogramma bij Baylor, zei dat hij "de emotionele impact voor de vrouwen volledig heeft onderschat. Wat ze emotioneel meemaken, valt met geen woorden te beschrijven." De vrouwen in kwestie waren er - onder meer aandoeningen zoals MRKH - er hun hele leven van uitgegaan dat ze geen kinderen zouden kunnen krijgen.    

Meest gelezen