Puigdemont "te kakken gezet" in Catalaanse kerststallen

Het mag er dan wel naar uitzien dat Carles Puigdemont in ons land kerst zal vieren, toch zal hij niet uit de Catalaanse huishoudens weg te denken zijn. Zo figureert de afgezette Catalaanse leider als "caganer" oftwel "de kakker" in de kerststallen. Meer nog, hij is het meest verkochte model van het traditionele kerststalfiguurtje, aldus La Vanguardia

AFP or licensors

Die "caganer", oftewel "kakker", is al eeuwenlang een vaste waarde in de Catalaanse kerststallen. Traditioneel gaat het om een beeldje van een Catalaanse boer gekleed met een rode baret, die al zittend zijn behoefte doet. De caganer is volgens de traditie een geluksbrenger, want wie destijds geen caganer in zijn kerststal had zou een slecht jaar krijgen wat de oogst betreft. De uitwerpselen van de caganer zouden namelijk als mest voor een goede oogst dienen.

AFP or licensors

Tegenwoordig krijgen ook veel bekende figuren een variant als caganer. Zo viel die eer ook de Amerikaanse president Donald Trump te beurt, hij was vorig jaar zelfs veruit de populairste caganer. Maar naar aanleiding van de crisis in Catalonië, spant de caganer in de vorm van Puigdemont dit jaar de kroon. Al krijgt hij wel (een beetje) concurrentie van de Spaanse premier Rajoy.

AFP or licensors

Meest gelezen