Inside Edition/Kensington Palace

Royals deze week: "koelkastgate" en "All I want for Christmas" van prins George

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland.  De verloving van de Britse prins Harry en Rachel Meghan Markle was groot nieuws deze week. In de rand vielen er hilarische reacties van prins William en Camilla Parker-Bowles te rapen. Wist u dat een geëngageerde Meghan als elfjarige al schitterde op het tv-scherm? Of dat de komst van de Amerikaanse ook kritiek veroorzaakt? Maar er was méér dan de Meghan-mania. Prins George schreef een brief voor de kerstman, een krijsende prins Gabriel werd gedoopt én prinses Beatrix was in een gulle bui (met landgoed).

Felicitaties voor verloving? William en Camilla reageren in hun gekende stijl

De verloving van de Britse prins Harry met de Amerikaanse (en meteen gewezen) actrice Meghan Markle was hét royaltynieuws van de week. De reacties van de leden van het Britse koningshuis waren niet alleen hartverwarmend, maar een aantal best ronduit hilarisch:

Oudere broer prins William is gewoon blij dat Harry voortaan uit zijn koelkast zal blijven. "Nu hij Meghan heeft, hoop ik dat hij uit mijn ijskast blijft en dat hij stopt met mijn eten te stelen zoals hij de afgelopen jaren wel vaker deed." Camilla Parker-Bowles, de echtgenote van prins Charles, belicht de praktische kant van de zaak:  "Het is geweldig! Iedereen is blij. Het verlies van Amerika is een winst voor ons. In een tijd met veel slecht nieuws is het een vreugde om een beetje goed nieuws te hebben." 

Aan wie doet Meghan je eigenlijk herinneren, Harry?

Naast de hoeraberichten zat de Britse pers niet verlegen om "verbanden te leggen". Al snel werden foto's bovengehaald van niet minder dan Pippa Middleton, zus van Catherine "Kate" Middleton. Toen Kate trouwde met prins William in 2011 en Pippa haar gedwee volgde als bruidsmeisje naar het altaar van Westminster Abbey, waren haar welgevormde billen plotsklap beroemd.

Dat Pippa het erg goed kon vinden met schoonbroer Harry was toen ook te merken. Er werd zelfs gefluisterd dat er méér inzat dan beste maatjes. Voldoende voor de Daily Mail om deze week eens een fotocollage te maken van de twee dames, Meghan en Pippa:

Elfjarige (Rachel) Meghan ijvert voor gendergelijkheid

Niet alleen de Britse pers ligt wakker van de verloving, de Amerikaanse evenzeer. In de VS moeten ze het stellen met een president en een prinses of koningin spreekt er tot de verbeelding, vooral als het gaat om iemand weggeplukt uit Hollywood zoals Grace Kelly in de jaren 50. Er werd lustig in het archief gedoken en dit kwam er uit (video - zet geluid aan):

Aan de elfjarige Meghan - wist u trouwens dat haar eerste voornaam Rachel is? - en andere kinderen werd gevraagd enkele reclamespots te bekijken en hun menig te geven. Meghan merkte op dat er vastgeroeste rolpatronen bestaan. "Het is altijd mama doet dit, mama doet dat", reageert de pientere meid.

Je kan écht het verschil maken voor jezelf en voor anderen

Daarom schreef ze een brief naar de Amerikaanse fabrikant Procter & Gamble om gendergelijkheid aan te kaarten. Ze vroeg om het woord "vrouwen" in reclamespots voor afwasproducten te vervangen door "mensen".  En dat gebeurde ook. "Als je iets ziet op televisie dat je niet aanstaat of beledigt, schrijf brieven en stuur ze naar de juiste mensen. Je kan écht het verschil maken voor jezelf en voor anderen", klonkt het toen al.  

Toch bedenkingen bij het verloofde stel

Meghan Markle zal dankzij het prinselijke huwelijk de Britse nationaliteit verwerven. En dat zet kwaad bloed, want niet voor iedereen is legaal leven in het Verenigd Koninkrijk evident. The Independent wijdt er zelfs een artikel aan: zo blijkt Harry genoeg inkomen - tenminste 21.000 euro - te bezitten (zoals slechts 60% van de Britten) om een partner van buiten de EEA (European Economic Area) te trouwen of te laten wonen in het Verenigd Koninkrijk.

AP

Andere sprokkels buiten het toekomstige huwelijk:

We zouden haast nog vergeten dat de Britse prins William deze week voor twee dagen naar Finland trok voor een officieel solobezoek. Hij had in Helsinki een ontmoeting met de kerstman op een traditionele kerstmarkt. William haalde het verlanglijstje van prins George (4) boven. De derde in lijn voor de troon had zelf keurig aangeduid - en in megagrote letters - dat hij braaf is geweest en graag een speelgoedpolitieauto wenst. "Hij heeft niet veel wensen, ik denk dat één geschenk wel moet lukken", grapte William tegen de kerstman.

Kensington Palace

In Zweden is prins Gabriel Carl Walther gedoopt, de tweede zoon van prins Carl Philip en prinses Sofia, in de kapel van de koninklijke residentie Drottningholm. De plechtigheid werd live uitgezonden op televisie. Het kereltje is drie maanden oud en zette het op een krijsen toen water op zijn hoofdje werd gesprenkeld. Hier ziet u hem rustig op de arm van zijn moeder, met rechts zijn broer Alexander en links zijn tantes, prinses Madeleine en Sara Hellqvist naast elkaar:

AFP

De zwangere Madeleine is ook een van de vijf peetouders van Gabriel.  Onder hen voorts geen royals, wél twee goede vrienden van het prinselijke paar, een zus en een neef. Prinses Sofia verscheen in traditionele Zweedse klederdracht. Zoontje Gabriel kreeg de titel van hertog van Dalarna, de streek waar zijn moeder opgroeide. Hij wordt ook opgenomen in de Orde van de Serafijnen via zijn grootvader, koning Carl Gustaf.

De Nederlandse koning Willem-Alexander heeft er een lap grond bij. Prinses Beatrix heeft het merendeel van het landgoed De Horsten in Wassenaar en Voorschoten geschonken aan haar zoon. Dat blijkt uit de schenkingsakte uit het Kadaster, die de NOS opvroeg. De grond is sinds 1845 in het bezit van de Oranjes en is 400 hectare groot, dat zijn zo'n 800 voetbalvelden. Koningin Juliana en Beatrix erfden het het landgoed, Willem-Alexander krijgt het dus van zijn moeder bij leven. In Wassenaar en Voorschoten wonen ook andere leden van de koninklijke familie, onder anderen prinses Margarita en prinsen Floris en Pieter-Christiaan.  

Belga

FOTO boven: Het Nederlandse koningspaar hier in januari 2005 met kroonprinses Amalia, bij Villa Eikenhorst waar ze wonen in Wassenaar.

Meest gelezen