Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Veiligheidsadviseur Trump: "Risico op oorlog met Noord-Korea wordt met de dag groter"

“De grootste onmiddellijke bedreiging voor de VS en de wereld vormt het regime van schurkenstaat Noord-Korea, dat voortdurend probeert zijn nucleaire capaciteit op lange afstand uit te breiden.” Dat heeft Herbert McMaster, veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, gezegd.

McMaster zei tijdens een conferentie over defensie dat het risico op een oorlog tussen de VS en het communistische land met de dag groter wordt. “Dit betekent dat we in een wedloop zitten om dit probleem op te lossen”. Dat zei McMaster toen hem gevraagd werd of de nieuwe lancering van een langeafstandsraket deze week in Noord-Korea de kans op een oorlog heeft vergroot.

Tegelijk verzekerde McMaster dat er “manieren zijn om dit probleem op te lossen zonder er een gewapend conflict van te maken”. “Maar het is een race, want hij (de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, red.) komt dichter en dichter, en er is niet veel tijd meer.” Want met elke lancering van een raket en kernproef, heeft Kim de capaciteit van zijn land vergroot, voegde McMaster eraan toe.

McMaster kijkt ook uitdrukkelijk naar China om iets te doen. “We vragen aan China om volgens hun eigen belangen te handelen, en we geloven meer en meer dat het in China’s belang is om meer te doen.” De oud-legertopman voegde er aan toe dat China de export van olie naar Noord-Korea zou moeten stopzetten, want “je kan geen raket afschieten zonder brandstof”. Volgens McMaster zou een volledig olie-embargo op zijn plaats zijn. Maar tegelijk vreest hij dat dit niet zou volstaan.

Meest gelezen