Videospeler inladen...

Verdachte pakket Potsdam gevaarlijker dan gedacht en bedoeld om DHL af te persen

Het verdachte pakket dat vrijdag bij de kerstmarkt van Potsdam in Duitsland tot bomalarm leidde, heeft te maken met afpersing van koerierbedrijf DHL. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Brandenburg Karl-Heinz Schröter verklaard op een persconferentie. De politie waarschuwt de bevolking om alert te zijn. Mogelijk zijn er nog gelijkaardige pakketten verstuurd.

Het verdachte pakket dat vrijdag werd ontdekt door een apotheker bij een kerstmarkt in Potsdam blijkt helemaal niet zo onschuldig dan zaterdag werd gezegd. De minister van Binnenlandse Zaken Karl-Heinz Schröter van de Duitse deelstaat Brandenburg meldt dat het gaat een afpersingszaak en dat er wel degelijk een explosief is gevonden.

"Door een gelukkig toeval is het bompakket niet geëxplodeerd. De apotheker die het pakket openmaakte, hoorde een sissend geluid bij het openen", meldt politiecommissaris Hans-Jürgen Mörke. De afzenders van het bompakket hebben een miljoenenbedrag geëist van postbedrijf DHL.

De politie van Brandenburg heeft de bevolking opgeroepen tot voorzichtigheid. Er zouden nog verdachte pakketten kunnen verstuurd zijn. Er zijn nog geen verdachten aangehouden in de zaak. Onlangs is er in Frankfurt ook een gelijkaardige verzending opgedoken en onschadelijk gemaakt.

Het pakket had heel grote schade kunnen aanrichten

minister van Binnenlandse Zaken Karl-Heinz Schröter

De politie van Brandenburg en de minister van Binnenlandse Zaken vragen de bevolking om alert te zijn voor gelijkaardige pakketten. "Iedereen die een verdacht pakket tegenkomt, wordt gevraagd dat te melden bij de politie. Open zo een pakket nooit", aldus Schröter.

Bij het pakket dat vrijdag ontdekt werd, zat een losgeldbrief in de vorm van een QR-code. "De QR-code verwees naar een versleutelde pagina op het internet en bevatte een afpersingsbrief voor DHL", zei politiecommissaris Hans-Jürgen Mörke.

Meest gelezen