Videospeler inladen...

Bos kappen? De vergunning daarvoor krijgt u meestal wel

Wie in Vlaanderen een vergunning aanvraagt om een bos te kappen, krijgt heel vaak een gunstig advies. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) heeft opgevraagd. Meer dan negen op de tien aanvragen dit jaar werden goedgekeurd door het Agentschap Natuur en Bos. Volgens Meuleman is dat te veel en wordt er te kwistig omgesprongen met de kapvergunningen.

"Vlaanderen is al één van de minst bosrijke regio's van Europa", begint Elisabeth Meuleman haar kritiek op het bosbeleid van de Vlaamse regering. "Er is een verbod op ontbossing sinds 1990, maar toch worden er nog altijd heel veel vergunningen afgeleverd."

Meuleman: "Vorig jaar werden 583 vergunningen om bos te kappen goedgekeurd en amper  52 afgekeurd. Bovendien waren 121 van die goedgekeurde vergunningen van toepassing op bossen die op de Vlaamse boskaart ingekleurd zijn als meest waardevol."

Volgens Meuleman is het dan ook duidelijk. "Er wordt veel te kwistig omgesprongen met het afleveren van kapvergunningen. Het Agentschap Natuur en Bos moet aanvragen dus veel kritischer bestuderen."   

"De beboste oppervlakte in Vlaanderen is al jaren stabiel"

Volgens bevoegd Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) slaat Meuleman de bal echter volledig mis. "De gunstige adviezen die het Agentschap geeft, gaan vooral over bouw- en industriegronden. Je moet daarvoor sowieso altijd eerst een kapvergunning vragen voor er gebouwd mag worden."

"Er moet trouwens ook rekening gehouden worden met de verplichting om gekapte bomen te compenseren", gaat Schauvliege verder. Dat kan gaan om het planten van nieuwe bomen of om het betalen van een compensatie aan het boscompensatiefonds. "Bovendien blijft de beboste oppervlakte in Vlaanderen ook al jaren stabiel."

"Dat kan wel zijn, maar de minister kan dat eigenlijk onmogelijk weten", riposteert Meuleman, "omdat ze niet weet hoeveel bos er de voorbije jaren verdwenen of bijgekomen is. Het Agentschap Natuur en Bos heeft daar namelijk geen cijfers over verzameld. Vertellen dat de bosoppervlakte al jaren stabiel is, is dus al te gemakkelijk."

"Alle vergunningen samen zijn maar 400 hectare groot"

Maar volgens het Agentschap Natuur en Bos klopt dat niet helemaal.
"We weten wel wat er verdwijnt op basis van de kapvergunningen die
worden toegekend", zegt Marie-Laure Vanwanseele van het Agentschap. "En ook wat er bijkomt, op basis van de compensaties. Het enige waar we geen cijfers van hebben is de spontane verbossing - op rivieroevers bijvoorbeeld."

Vanwanseele stelt ook dat "de 583 kapvergunningen die dit jaar werden goedgekeurd maar een een oppervlakte van 300 tot 400 hectare vertegenwoordigen". "Het gaat om snippers. Er is al sprake van een bos bij een oppervlakte van 3 meter op 3 meter, dat zijn grofweg negen bomen die dan nog eens vaak op gronden staan, die al een bestemming hebben als bouw- of industriegrond."

Ook met de argumenatie van Meuleman dat 121 van de goedgekeurde vergunningen van toepassing zijn op bossen die op de Vlaamse boskaart ingekleurd zijn als meest waardevol, is Vanwanseele het niet eens. "De boskaart is weer ingetrokken, ze bestaat de facto dus niet. Ze nu weer gebruiken in een argumentatie, is niet correct."

Meer informatie over kapvergunningen en ontbossing vind je op natuurenbos.be.

Meest gelezen