Videospeler inladen...

"Alle vluchtelingen in Libië hebben nood aan bescherming"

Het plan om Afrikaanse migranten die vastzitten in Libië met spoed te evacueren, is een druppel op een hete plaat en zal de problemen daar niet oplossen. Dat zei Vincent Cochetel, speciaal gezant voor de VN-Vluchtelingenorganisatie. Hij liet dit weten tijdens rondetafelgesprekken in het federaal parlement georganiseerd door 11.11.11.

De tienduizenden vluchtelingen die zich momenteel in Libië bevinden, hebben allen nood aan bescherming. Dat is voor 11.11.11 een van de belangrijkste conclusies van haar rondetafel die ze in het federaal parlement hield over het Europees migratiebeleid.

Hoeveel vluchtelingen zich momenteel in Libië bevinden, is onduidelijk. De recentste cijfers lopen uiteen van 400.000 tot 700.000 mensen. Voor de rondetafel waren parlementsleden, kabinetsmedewerkers en ngo-mensen uitgenodigd om van experts te horen wat de situatie is op het terrein in Libië.

Zo goed als iedereen die opgesloten wordt, krijgt te maken met mensenrechtenschendingen.

Vincent Cochetel, speciaal gezant voor de VN-Vluchtelingenorganisatie noemt de situatie op het terrein is "dramatisch". Zo goed als iedereen die opgesloten wordt, krijgt te maken met mensenrechtenschendingen. Twee weken geleden nog kwam CNN met beelden van vluchtelingen die als slaven geveild werden.

Voor de voorzitter van de parlementscommissie Buitenlandse Zaken Dirk Van der Maelen (SP.A) moet toegang tot de kampen voor ngo's op korte termijn dan ook deel van de oplossing zijn. Een andere oplossing op korte termijn is de screening van mensen die willen terugkeren, en politieke bescherming, door hervestiging in Europa, voor zij die daar recht op hebben

Panelleden beklemtoonden dat het Europese beleid mee verantwoordelijk is en dus omgekeerd moet worden. Ze verwezen onder meer naar de financiering van de Libische kustwacht, wat omschreven werd als een uitbesteding van pushbacks die volgens internationaal recht verboden zijn.  

Meest gelezen