Videospeler inladen...

Steven Van Hecke: "Een akkoord over de brexit tegen de Europese top is nog mogelijk"

Een akkoord over de eerste fase van de brexit-onderhandelingen is nog mogelijk voor de Europese top eind volgende week. Dat zegt hoogleraar Europese politiek Steven Van Hecke van de KU Leuven in "Terzake".

De laatste dagen was het al voelbaar dat de Ierse kwestie een heet hangijzer zou worden, zegt Van Hecke. Dat is ook bewaarheid geworden. De Noord-Ierse DUP heeft de stekker uit de onderhandelingen getrokken. "May zou weggeroepen zijn van de onderhandelingen in Brussel. voor een telefoontje van de DUP.  Zij moest daarna aan Jean-Claude Juncker zeggen dat ze geen akkoord had langs Britse kant en dat ze vandaag dus geen akkoord kon sluiten", zegt Van Hecke.

Ondanks die mislukking is het toch nog mogelijk om te landen voor de Europese top van volgende week, denkt Van Hecke. "Er zijn geen straffe verklaringen afgelegd, noch door May noch door Brussel. Uiteindelijk is de Europese top waar finaal de beslissing genomen moet worden om over te gaan naar de tweede ronde van de onderhandelingen pas volgende week vrijdag. In politiek is dat een eeuwigheid", zegt Van Hecke.

"Er zijn nog een paar dagen tijd en blijkbaar zou May woensdag al terug naar Brussel komen. Woensdag zou ook de Commissie haar standpunt vastleggen. Dan moeten de ambassadeurs van de lidstaten er zich nog over uitspreken en Tusk moet de ontwerpresoluties van de Europese top nog maken. Als het eind deze week zou lukken, dan is er nog geen man over boord, dan kan er een akkoord komen en kan men overgaan tot de tweede  fase van de onderhandelingen", stelt Van Hecke.

Meest gelezen