Nicolas Maeterlinck

"Limiet op 0 is veiliger en gemakkelijker dan beetje drinken"

Een nultolerantie voor alcohol in het verkeer is veiliger en gemakkelijker om na te leven. Dat zegt Marijs Geirnaert van het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen (VAD). Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil de limiet op 0,5 promille alcohol houden.

Het was de Oost-Vlaamse gouverneur, Jan Briers, die afgelopen weekend voor een nultolerantie in het verkeer pleitte. Maar volgens minister Weyts los je daarmee het probleem niet op. Hij merkte vanmorgen in "De ochtend" op Radio 1 op dat 65 procent van de mensen die positief blazen, zelfs boven de 0,8 promille uitkomt.

"Er zijn een aantal argumenten om toch naar 0 te gaan", zegt Marijs Geirnaert in een reactie. "Het is sowieso het veiligste en het is ook veel makkelijker om niet te drinken dan om een beetje te drinken. Het probleem is dat je jezelf overschat. Dat is de invloed van alcohol op de hersenen: bewuste keuzes maken wordt moeilijker. Een nultolerantie is veel duidelijker."

Geirnaert merkt op dat heel veel dronken bestuurders niet bestraft worden. "De pakkans is zeer laag." De beslissing om naar een nultolerantie over te schakelen, is een politieke afweging, besluit ze. "Maar vanuit oogpunt van gezondheid en veiligheid zou het beter zijn."

Meest gelezen