Videospeler inladen...

Met een winterjas aan in het autostoeltje is gevaarlijk

Je kind met een (dikke) winterjas aan in de autostoel zetten? Geen goed idee. Vias, het instituut voor verkeersveiligheid en mobiliteit, raadt het sterk af. Je spant de riempjes strak aan en het lijkt ook echt alsof je kindje veilig vastgeklikt is, maar dat is schijn. "Bij een ongeluk werkt het beveiligingssysteem niet ten volle als je een winterjas draagt", waarschuwt Vias.  

Kindjes vastklikken in hun autostoel, niet altijd een makkelijk karwei. Je kroost die tegensputtert, het gepruts met de riempjes... En toch is het letterlijk van levensbelang dat je je kind(eren) op een correcte manier vastklikt in de auto.

Als (groot)ouders zijn we doorgaans wel op de hoogte van de wetgeving en weten we ook wel hoe je je kind moet vastgespen (en anders is het snel opgezocht). Wat echter niet veel mensen weten, is dat er nog ándere factoren zijn die de veiligheid beïnvloeden. Hoe je je kleedt bijvoorbeeld. En in dit seizoen: de vraag of je nu al of niet de winterjas best uitlaat in de auto.

Het is niet de eerste keer dat die discussie gevoerd wordt, zeker niet in het buitenland. Het Amerikaanse bedrijf Good Egg Safety postte enkele dagen geleden een filmpje op YouTube om de waarschuwing over het gevaar van winterjassen nogmaals kracht bij te zetten. Het lijkt dan misschien wel dat je baby/peuter/kleuter veilig in zijn stoeltje zit, maar de realiteit is wat anders.

Het filmpje toont duidelijk het probleem. Dikke winterjassen zijn wat het woord zegt: dik. Zeker in de donzige exemplaren waarin we onze kinderen induffelen, zit er veel lucht. Je kan de gordel van het autostoeltje wel strak aanspannen, zodat het lijkt alsof je kind stevig en veilig vast zit, maar eigenlijk is dat maar schijn.

Test het zelf maar eens. Gesp je kind vast in de autostoel met zijn/haar winterjas aan en trek de riempjes aan zodat ze strak zitten. Haal je kind uit de auto, laat hem/haar zijn jas uitdoen en klik hem/haar opnieuw vast in de autostoel, zonder de riempjes te verstellen. Er zit veel ruimte tussen de gordel en het lichaam van je kind.

Met alle gevolgen van dien bij een ongeluk. Onderstaande filmpjes (met een crash test dummie) tonen wat er kan gebeuren.

Vias: "Winterjas niet alleen voor kinderen af te raden"

Ook Vias, het instituut voor verkeersveiligheid en mobiliteit, raadt sterk af om kinderen een winterjas aan te doen in de auto. "De bandjes worden niet goed aangespannen, waardoor het beveiligingssysteem niet ten volle werkt bij een aanrijding", zegt woordvoerder Stef Willems.

"Ook voor volwassenen raden we trouwens af om een winterjas te dragen als ze achter het stuur zitten. Je bewegingsruimte wordt erdoor beperkt en vaak beginnen mensen tijdens het rijden hun jas uit te doen. Wat ook tot gevaarlijke situaties leidt."

Hoe hou ik mijn kind dan warm in de auto?

Winterjassen uit dus, dat is de boodschap. Maar hoe kan je je kind dan wel warm houden? Niet alle auto's zijn even snel opgewarmd, en zeker auto's die "buiten slapen" kunnen in de winter al eens als een diepvries aanvoelen. Daar zijn eenvoudige oplossingen voor.

  • Leg een (fleece-) dekentje over je baby of peuter 
  • Gesp je kind vast zonder jas en leg dan zijn jas over hem/haar heen, of laat hem/haar zijn jas achterstevoren aandoen

 

Meest gelezen