1 op de 4 mensen met een handicap leeft in armoede

Wie een handicap heeft, heeft meer kans om in armoede te leven. Een kwart van de mensen met een beperking heeft namelijk een inkomen onder de armoededrempel. Ongeveer 1 op de 10 mensen met een beperking zegt zelfs niet genoeg geld te hebben om elementaire basisbehoeften te betalen.

Uit een nieuw onderzoek van de FOD Economie blijkt dat wie gehandicapt is meer kans heeft om arm te zijn. Maar liefst 1 op de 4 mensen met een beperking heeft een inkomen onder de Europese armoededrempel. Dat is 1.115 euro voor een alleenstaande en 2.341 euro voor wie een gezin heeft met 2 kinderen. Bij personen zonder een beperking moet 15% met een inkomen onder de armoededrempel leven.

Ongeveer 11 % van de mensen met een beperking geeft ook aan dat ze elementaire basisbehoeften als een verwarmd huis of onverwachte uitgaven niet kunnen betalen. Dat is dubbel zoveel als de totale bevolking.

Nog een opvallend cijfer is dat mensen met een beperking vaak huurders zijn. Zo'n 40 % huurt een woning, 60 % is eigenaar van een huis. In België is gemiddeld 73 % eigenaar.

Meest gelezen