92 procent van de Brusselaars krijgt Franstalige belastingbrief, maar is daarom niet altijd Franstalig

92 procent van de Brusselaars krijgt een Franstalige belastingbrief in de bus. Dat blijkt uit cijfers die MR-Kamerlid Gautier Calomne heeft opgevraagd en vandaag gepubliceerd werden in La Libre Belgique. Hieruit kan echter niet geconcludeerd worden dat 92 procent van Brussel Franstalig is.

Officiële taaltellingen bestaan niet meer sinds 1961. De taaltellingen waren controversieel omdat in Brusselse gemeenten vaak ééntalig Franstalige onderzoekers op pad gestuurd werden en daardoor de resultaten volgens Vlamingen onbetrouwbaar waren.

Sindsdien proberen politici op verschillende manieren te weten te komen hoeveel mensen in Brussel Nederlands als hoofdtaal gebruiken. Kamerlid Gautier Calomne (MR) heeft daarom aan minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) gevraagd hoeveel Brusselaars hun belastingbrief in het Nederlands willen. Volgens de cijfers, die in La Libre Belgique staan gaat het om 8 procent Nederlandstalige belastingbrieven.

Opletten met conclusies

Hieruit kan niet zomaar geconcludeerd worden dat 92% van Brussel Franstalig is. "De gegevens moeten bijzonder voorzichtig behandeld worden", aldus Calomne in La Libre Belgique.

Bij de belastingbrief heb je namelijk maar twee keuzes: Nederlands of Frans. Er zijn heel wat gezinnen die thuis geen van beide talen spreken maar wel een Franstalige belastingbrief krijgen. Daarnaast zijn er ook de tweetalige gezinnen, waar bijvoorbeeld de moeder Nederlandstalig en de vader Franstalig is: daar moet het gezin één taal kiezen voor de belastingbrief.

Communautaire strijd?

In alle geval trekt de Franstalige krant La Libre Belgique enkele opvallende conclusies uit de cijfers. "De Vlamingen nemen de werking van de Brusselse instellingen onder vuur, maar hier zijn enkele feitelijke argumenten om hun dossier af te voeren", klinkt het fors.

Opvallend is ook dat er in het noordwesten van Brussel meer Nederlands gesproken wordt dan in het zuidoosten. In de gemeente Jette wordt ruim 13 procent van de belastingbrieven in het Nederlands verstuurd, terwijl het in Watermaal-Bosvoorde om slechts 5 procent gaat.

Meest gelezen