Aanslag Joods Museum 2014: agent vrijgesproken voor achterhouden tip

De agent van de dienst informantenwerking die vervolgd werd voor het achterhouden van een tip over de aanslag op het Joods Museum in Brussel, is vrijgesproken. De man had in eerste aanleg nog een celstraf van twee maanden met uitstel gekregen, maar volgens het Brusselse hof van beroep zijn de feiten niet bewezen.

Na de aanslag op het Joods Museum, die op 24 mei 2014 vier dodelijke slachtoffers maakte, verspreidde het Brusselse gerecht beelden van de aanslag. In de dagen daarop kreeg een lid van de lokale informantendienst Brussel van de federale politie een tip. De tipgever zei de kalasjnikov op de beelden te herkennen als een wapen dat pas in het milieu zou zijn verkocht.

De politieman kreeg van een hogergeplaatste officier de opdracht om onmiddellijk een vertrouwelijk rapport op te stellen, maar talmde daarmee, waardoor de antiterrorismecel van de federale politie niet op de hoogte was van de info. De vermoedelijke dader van de aanslag, Mehdi Nemmouche, slaagde er intussen in naar Frankrijk te vluchten.

Achteraf bleek dat de tip niet ging om het wapen waarmee de aanslag werd gepleegd, maar het Brusselse parket besliste toch om de betrokken politieman te vervolgen. De politieman  werd in eerste aanleg veroordeeld tot twee maanden cel met uitstel.

Het Brusselse hof van beroep spreekt de politieagent nu vrij. Volgens het hof zijn de feiten niet bewezen.

Meest gelezen