Abou Jahjah verbreekt politieke banden met Ahmet Koç

Dyab Abou Jahjah heeft zijn politieke banden met Ahmet Koç verbroken. Beide heren kondigden in mei aan dat ze samen een nieuwe partij zouden oprichten, voorlopig nog zonder naam. Maar Jahjah laat Koç nu vallen en gaat in zee met de Gentse ex-Groen-politica Meryem Kaçar. Dat schrijft De Morgen en werd bevestigd aan VRT NWS.

Normaal gezien zouden Jahjah en Koç de naam van hun partij en een programma bekendmaken in september, maar dat is niet gebeurd. Over de reden van de breuk blijven Jahjah en Koç vaag, maar Jahjah heeft zijn bondgenoot ondertussen ingeruild voor Meryem Kaçar. Kaçar is advocate en zat in de Senaat voor Agalev (nu Groen) tussen 1999 en 2003.

De nieuwe partij, waarvan voorlopig naam en programma onbekend zijn, wil zich vooral richten op Belgische jongeren met een migratieachtergrond. Er zijn plannen om in Brussel, Antwerpen, Gent en Beringen aan de gemeenteraadsverkiezingen deel te nemen. Die laatste gemeente is opvallend, want dat is de thuisbasis van Ahmet Koç.

De partij wil gaan voor "radicale gelijkheid". Daarmee bedoelen ze "sociale gelijkheid, net zoals gelijkheid op vlak van gender en etnie", verklaart Jahjah in De Morgen.

Kaçar (rechts) op de foto met Mieke Vogels.

Meest gelezen