Videospeler inladen...

Amerikaans Hooggerechtshof staat inreisverbod van Trump toe: "Vooral morele overwinning"

Het Amerikaanse Hooggerechtshof staat het nieuwe inreisverbod van president Donald Trump toe. Daarmee zouden inwoners uit zes overwegend islamitische landen kunnen worden tegengehouden aan de grens. "Maar deze beslissing kan teniet worden gedaan door lagere rechters", zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens. 

Even terug naar begin dit jaar. Donald Trump was nog maar net president toen hij een inreisverbod afkondigde voor mensen uit enkele overwegend islamitische landen. Hij wilde daarmee Amerika beter beschermen tegen terrorisme, zo klonk het. 

Het verbod hield echter niet lang stand en werd meteen aangevochten door verschillende lagere rechtbanken. "Eind september kwam er een derde versie van het verbod, maar dat raakte nooit van kracht, want er kwamen meteen rechtszaken tegen", zegt VRT NWS-correspondent Björn Soenens in Amerika. 

Uitzondering

Vanavond oordeelde het Hooggerechtshof dat het inreisverbod toch kan ingaan. "Het Hooggerechtshof had zich al eens uitgesproken. Toen zei het dat mensen uit de bewuste landen die familiebanden hebben met mensen die in Amerika wonen wel nog het land zouden mogen betreden. Maar nu is ook die uitzondering verdwenen. Concreet zullen de inwoners uit Iran, Libië, Syrië, Jemen, Somalië en Tsjaad dus mogen worden tegengehouden aan de grens."

Dit is een morele overwinning voor Trump, belangrijk voor zijn achterban. 

"Definitief is deze uitspraak van het Hooggerechtshof niet: lagere federale rechters kunnen ze nog tenietdoen", zegt Soenens. "Momenteel lopen er twee rechtszaken over het inreisverbod. Als die rechtbanken zeggen dat het verbod niet geldig is, dan komt het er niet. Er wordt dus doorgeprocedeerd over de grondwettelijkheid hiervan. Woensdag is er een zaak in Seattle, vrijdag is er een zaak in Virginia. Als daar gezegd wordt dat het inreisverbod toch niét kan worden uitgevoerd, dan valt het weer stil. De zaak gaat dan ten gronde naar Washington en die hebben dan tijd tot juni om zich uit te spreken."

Soenens spreekt van "een morele overwinning met groot symbolisch belang" voor de Amerikaanse president. "Het lijkt dat het Hooggerechtshof de filosofie en argumenten van Trump volgt. Zeven van de negen opperrechters hebben groen licht gegeven. Dat is erg belangrijk en betekenisvol voor zijn achterban. Zeker omdat deze derde versie van het inreisverbod voor onbepaalde tijd geldig is, en dus niet meer tijdelijk zoals de eerste en tweede versie."

In principe kan dit inreisverbod snel worden ingevoerd.

In principe kan Trump zijn inreisverbod nu ook snel invoeren in de praktijk. "Douanepersoneel en de immigratiediensten moeten hier natuurlijk wel klaar voor zijn. Meestal zit tussen de afkondiging en de praktijk een week. Er zijn geen juridische bezwaren om dit zo snel mogelijk in te voeren, maar de vraag is nu wanneer dat precies gaat gebeuren, als er geen bezwaar meer tegen komt."

Meest gelezen