Video player inladen ...

Architect over ingemetselde paal: "Creatieve oplossing voor administratieve traagheid"

In Keerbergen is een verlichtingspaal niet per ongeluk maar doelbewust ingemetseld in een nieuwbouwproject. Dat zegt de architect, in een reactie op de opvallende foto van de voorgevel. "Mijn aannemer heeft hier bewust rond gebouwd. We konden niet blijven wachten."

"Uiteraard heb ik gezien dat er een verlichtingspaal op het kavel staat, ik ben niet blind", reageert de architect. "We wisten dit van bij de start van dit bouwproject. Want die verlichtingspaal staat ook aangeduid op onze eerste inplantingsplannen. We hebben de gemeente Keerbergen hier ruim twee jaar geleden al op gewezen. Maar hun reactie bleef uit, en wij konden niet blijven wachten. Ik heb zelf een creatieve oplossing gezocht."

Volgens schepen van Ruimtelijke Ordening en Openbare Werken in Keerbergen Marc Vangrunderbeeck (CD&V) heeft de architect geen rekening gehouden met de verlichtingspaal, maar dat verhaal klopt volgens hem niet. "Hoe durft hij zoiets te zeggen? De administratieve traagheid van de gemeente in dit dossier is stuitend."

"Wij hebben op 1 augustus 2017 een brief gestuurd, om Keerbergen attent te maken op die verlichtingspaal", vertelt hij. "Het is immers hun taak om netbeheerder Eandis aan te schrijven, om die verlichtingspaal te laten verplaatsen. Maar op die brief is geen reactie gekomen. We waren toen nochtans al gestart met grondwerken op dat kavel."

"Toen er later deze zomer nog niets gebeurd was, heb ik mijn aannemer de opdracht gegeven om rond die verlichtingspaal heen te bouwen. We hebben dan ook zelf maar een aanvraag gedaan bij Eandis om het nodige te doen. Aan ons zal het niet gelegen hebben."

Deze week verwijderd

De architect benadrukt dat deze zaak een storm in een glas water is. "We hebben vernomen dat Eandis de verlichtingspaal deze week nog komt verwijderen, na lang aandringen."

Als dat gebeurd is, metselen we de voorgevel netjes dicht en is de kous voor ons af. Op die manier hebben wij geen vertraging opgelopen. En op de rest van ons project heeft dit ook geen impact. Het is enkel vervelend voor onze aannemer, die zijn werk deels moet overdoen. Maar onoverkomelijk is dit niet."

Eandis bevestigt dat de bewuste verlichtingspaal deze week nog verwijderd wordt. "De paal wordt verplaatst naar de overkant van de straat", klinkt het.