Videospeler inladen...

Betoging in Antwerpen voor rechtvaardige belastingen

In Antwerpen zijn 5.000 betogers door de binnenstad getrokken om te pleiten voor rechtvaardigere belastingen. De "Antwerp Tax Pride" was een initiatief van de socialistische vakbond ABVV en de christelijke tegenhanger ACV. 

De betoging refereerde met tal van slogans aan de financiële schandalen rond de Swissleaks, de Panama Papers en de Paradise Papers. De manifestanten haalden ook uit naar het voorstel dat Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten onlangs lanceerde om op termijn te streven naar een "vlaktaks" van 30 procent.

Voor elke euro inkomen moet er een gelijkwaardige, maar progressieve belasting zijn, zowel voor inkomen uit arbeid als uit vermogen

ACV-voorzitster Ilse Dielen

Onder meer de linkse partij PVDA stuurde een delegatie mee met de stoet, die eindigde in de Waagnatie op het Eilandje. Daar kregen de aanwezigen de boodschap dat de beide vakbonden "zullen blijven duwen op de blauwe plekken van deze regering, zodat werknemers bij de volgende verkiezingen zullen zeggen dat ze een andere coalitie met een ander, socialer beleid willen".

De Antwerpse stadsdiensten ondervinden maar een lichte impact van de betoging. Slechts 11 procent van het stadspersoneel staakt. Daardoor moesten de containerparken dicht, ligt de ophaal van het huisvuil even stil en ook vier basisscholen geven geen les. Andere stadsdiensten zoals de bezoekerscentra op de Grote Markt en in het station Antwerpen-Centraal zijn wel open. Sowieso zijn verschillende stedelijke diensten op maandag gesloten.

Meest gelezen