Bier van AB Inbev wordt 3 procent duurder

Vanaf begin volgend jaar verhoogt AB InBev de prijs van zijn bieren  gemiddeld met 3,04 procent. Dat bevestigt de bierbrouwer nadat De Tijd het nieuws had gemeld. Voor horeca-uitbaters komt er 3,12 procent bij. Voor de grootdistributie, de winkelketens is dat 2,83 procent, en dat voor het hele assortiment bieren. 

"Wij streven naar een gezond evenwicht tussen kosten en inkomsten, daarbij rekening houdend met de effecten van de inflatie." zo legt AB Inbev de prijsverhoging uit. Het bedrijf verwijst naar investeringen, bijvoorbeeld in de alcoholvrije Jupiler 0.0%, de capaciteitsuitbreiding in de Belgische brouwerijen en de vergroening van de logistiek en productieprocessen.   

Pas vorige week beschuldigde de Europese Commissie de brouwer nog van misbruik van zijn dominante positie op de Belgische markt.  De Europese Commissie opende in juni vorig jaar een onderzoek naar de activiteiten van AB InBev op de Belgische markt. Volgens een voorlopig oordeel van Eurocommissaris Margrethe Vestager  zou  AB Inbev de invoer van zijn bieren uit goedkopere buurlanden  naar België belemmeren, en dat al sinds 2009.  Jupiler en Leffe  zijn goedkoper in  Nederland en Frankrijk omdat ze daar moeten afrekenen met scherper geprijsde concurrenten. 

"De beslissing over de prijsverhoging werd genomen en gecommuniceerd nog voor de beslissing van de Europese Commissie,  en staat dus los daarvan", zegt de woordvoerster van AB Inbev.

Meest gelezen