AFP or licensors

Britse media: "Compromis over grens met Ierland"

Na de brexit zal er geen harde grens zijn tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Dat zouden de onderhandelaars zijn overeengekomen.  Als er een compromis is, is er een belangrijke horde genomen voor de brexitonderhandelingen, waarvoor de Britse premier Theresa May vandaag in Brussel is.

May ontmoet de top van de Europese Unie vandaag in een ultieme poging om de brexitonderhandelingen vlot te trekken. Ze kreeg van Europees president Tusk tot vandaag om met concrete oplossingen te komen voor de grootste struikelblokken in de gesprekken. Dat zijn garanties voor de Europese burgers in het Verenigd Koninkrijk na de brexit, de rekening die de Britten moeten betalen en de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

Ook over dat laatste punt zou er nu een akkoord zijn.  Daarbij zou aan de Ierse eis om geen harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland op te richten tegemoet gekomen zijn. Dat zou betekenen dat Noord-Ierland binnen de Europese interne markt zou blijven. De EU-regels voor allerlei producten zouden dan ook in Noord-Ierland gelden, zodat er geen douanecontroles nodig zijn aan de grens met Noord-Ierland.

De Ierse minister van Buitenlandse Zaken zegt dat we op een zucht van een akkoord een akkoord zijn en dat er geen verschil aan de grens zal zijn na de brexit. De Ierse premier Leo Varadkar zal later vandaag met een statement komen, kondigt hij aan op Twitter. In een tweet zegt Europees president Tusk dat hij na een telefoontje met Varadkar optimistisch is. "Wij zijn dicht bij genoeg vooruitgang voor (een start van de tweede fase van de onderhandelingen op) de Europese top in december".

De Ierse premier Varadkar en Europees president Tusk.
AFP or licensors

Verzet van de Noord-Ierse protestanten

Als er werkelijk een akkoord is, dan zal May wel dat we lmoeten verkopen aan de Noord-Ierse protestanten van de DUP. May is afhankelijk van hun stemmen om een meerderheid te halen in het Britse parlement. De leider van de DUP, Arlene Foster, heeft al laten weten dat er geen sprake kan zijn dat Noord-Ierland een aparte  status zou krijgen in het Verenigd Koninkrijk. "Noord-Ierland moet Europa verlaten aan dezelfde voorwaarden als de rest van het Verenigd Koninkrijk", laat Forster weten.

En er zijn nog andere kapers op de kust. De leider van de Schotse nationalisten, Nicola Sturgeon, zegt dat als Noord-Ierland binnen de interne Europese markt kan blijven, er geen enkele reden is waarom dat niet zou kunnen in andere delen van het Verenigd Koninkrijk. En de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, vindt dat ook Londen dan binnen de Europese interne markt moet kunnen blijven.

May zit nu samen met Commissievoorzitter Juncker, om 16 uur met president Tusk.  

Meest gelezen