Copyright: Simon Becker

Schulz wordt ook door Macron en Tsipras aangespoord om weer in regering met Merkel te stappen 

In Duitsland ziet het er steeds meer naar uit dat de CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel en de SPD van Martin Schulz opnieuw een coalitie zullen vormen. Gesprekken zullen pas volgende week starten, maar Schulz zegt dat verschillende Europese leiders, onder wie de Franse president Macron, er bij hem hebben op aangedrongen om opnieuw met Merkel in een regering te stappen.

Na de slechtste verkiezingsuitslag in de naoorlogse geschiedenis, had de SPD aangekondigd dat ze voor de oppositie koos. Maar nu de gesprekken van kanselier Merkel met liberalen en groenen mislukt zijn, staat partijleider Martin Schulz onder zware druk om toch in zee te gaan met CDU/CSU. 

Merkel, Schulz en Seehofer van de Beierse christen-democraten hadden vorige week een eerste verkennend gesprek, maar een doorbraak was er nog niet. Vandaag maakte Schulz bekend dat de gesprekken volgende week zullen starten als de SPD-leden daarvoor later deze week tijdens een partijcongres het licht op groen zetten. "De partijleden hebben het laatste woord", zei Schulz aan de Duitse pers.   

Alle boodschappen die ik gekregen heb, waren unaniem

Schulz voelt niet alleen druk van zijn achterban om toch te gaan voor een nieuwe regering met Merkel. Ook verschillende Europese staatshoofden en regeringsleiders -de Franse president Emmanuel Macron op kop, maar ook de Griekse premier Alexis Tsipras- sporen hem aan om dat te doen.  Ze hopen dat hervormingen van de eurozone dan eindelijk op gang kunnen komen.

Macron pleit voor een Europese minister van Financiën en een apart budget voor de landen van de eurozone. De Duitse sociaaldemocraten zitten op dezelfde lijn. "Alle boodschappen die ik heb gekregen, waren unaniem", zegt Schulz. "De andere regeringen en zusterpartijen hopen op een progressievere, socialere en dynamischere politiek van de Duitse overheid wanneer er een regering zal zijn."

Meest gelezen