Videospeler inladen...

Britten en EU komen niet tot akkoord over brexit: "Deze week praten we voort"

Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zijn er niet in geslaagd om tot een akkoord te komen over de brexit. Dat heeft Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, gezegd na een gesprek met de Britse premier Theresa May. Later deze week gaan de gesprekken voort. "Dit is geen mislukking."

Na afloop van het gesprek moesten Juncker en May op een persconferentie aankondigen dat er vooruitgang is geboekt in de onderhandelingen over de brexit, maar dat er nog enkele verschilpunten overblijven. "Ondanks onze inspanningen en de betekenisvolle vooruitgang die wij en onze teams de voorbije dagen hebben gemaakt was het niet mogelijk om vandaag een volledig akkoord te bereiken", zo verklaarde Juncker. "Dit is geen mislukking, maar de start van de laatste onderhandelingsronde", beklemtoonde hij.

Waarover er juist nog onenigheid is, is niet duidelijk, maar Juncker kondigde aan dat de gesprekken nog deze week voortgaan en dat hij ervan overtuigd is dat een akkoord mogelijk is nog voor de Europese top van 15 december.  

(Lees voort onder de video.)

Videospeler inladen...

Op die top moet worden beslist of de tweede fase van de brexit-onderhandelingen van start kunnen gaan. De voorwaarde van de EU daarvoor is dat er "voldoende vooruitgang" is op drie domeinen: de positie van de Europeanen in het Verenigd Koninkrijk na de brexit, de rekening die de Britten moeten betalen en de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Vanmorgen was er goede hoop dat hierover een akkoord kon worden bereikt,  maar het ziet ernaar uit dat de kwestie van de Ierse grens de horde was die nog niet genomen kon worden.

Nog geen grensregeling

Eerder vandaag waren er nochtans berichten dat de grenskwestie geregeld was. De Britten zouden akkoord zijn gegaan met de Ierse eis om geen harde grens te installeren tussen Ierland en Noord-Ierland. In de praktijk zou dat erop neerkomen dat Noord-Ierland binnen de Europese interne markt zou blijven en dat de Europese economische regels daar van kracht zouden blijven.

Maar dat was duidelijk een stap te ver voor de Noord-Ierse protestanten van de DUP.  May is afhankelijk van hun stemmen om een meerderheid te halen in het Britse parlement. De leider van de DUP, Arlene Foster, liet al snel weten dat er geen sprake van kan zijn dat Noord-Ierland een aparte  status zou krijgen in het Verenigd Koninkrijk. "Noord-Ierland moet Europa verlaten aan dezelfde voorwaarden als de rest van het Verenigd Koninkrijk", zei Forster, die later een telefonisch gesprek had met May in Brussel.

(Lees voort onder de foto.)

De Ierse premier Varadkar en Europees president Tusk. Varadkar blies op het laatste moment een officiële verklaring af.
AFP or licensors

De Ierse premier Varadkar, die van plan was om een officiële verklaring af te leggen, was achteraf dan ook teleurgesteld. "Ik ben verwonderd en ontgoocheld dat de Britse regering niet in staat lijkt te zijn om na te komen wat eerder vandaag was besloten. Het is belangrijk om naar de DUP te luisteren, maar er zijn nog andere partijen in Noord-Ierland", zei Varadkar.

Bovendien waren er nog andere kapers op de kust. De leider van de Schotse nationalisten, Nicola Sturgeon, zei dat als Noord-Ierland binnen de interne Europese markt kan blijven, er geen enkele reden is waarom dat niet zou kunnen voor andere delen van het Verenigd Koninkrijk, versta Schotland. En de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, liet via twitter weten dat ook Londen dan binnen de Europese interne markt moet kunnen blijven.  

Het ziet er dus naar uit dat May in eigen land een aantal plooien moet gladstrijken en de DUP moet proberen te overtuigen het akkooord over de Ierse grens te accepteren. Over de andere twee twistpunten, de Europeanen in het VK en de financiële regeling, lijkt er overeenstemming te zijn tussen de Britten en de Europese Unie, zodat het waarschijnlijk alleen de kwestie van de Ierse grens is die een akkoord en de start van de tweede fase van de onderhandelingen in de weg staat.  

Meest gelezen