Omdat u mogelijk niet meer kan volgen: hoever staan we met de brexit?

Rond deze periode komt de Britse premier Theresa May met een nieuw voorstellenpakket over de brexit. Zal het voldoende zijn voor de Europese onderhandelaars? VRT NWS-journalist en Europakenner Rob Heirbaut legt uit hoever we nu staan in het hele brexitproces.

analyse
Analyse

Wat is er sinds het brexit-referendum gebeurd?

De Britse regering heeft 9 maanden gewacht om de echtscheiding formeel aan te kondigen. Dat gebeurde op 29 maart van dit jaar. Vanaf toen is de klok beginnen te tikken: twee jaar later op 29 maart 2019 om middernacht zal het Verenigd Koninkrijk geen lid meer zijn van de EU. Maar, onmiddellijk na de aankondiging schreef de Britse premier Theresa May nieuwe verkiezingen uit, ze verloor die en dat verzwakte haar positie. Het duurde daardoor tot deze zomer eer de  onderhandelingen over de brexit écht konden beginnen. 

Theresa May, premier Groot-Brittannië

Hoever staan die onderhandelingen nu?

Tot nu toe ging het uitsluitend over de verdeling van de boedel, wie krijgt wat. Maar de Europese Unie wil eerst dat de Britten beloven dat ze hun rekeningen nog gaan betalen, dat ze nog gaan meebetalen voor Europese projecten die ze mee hebben goedgekeurd, of voor de pensioenen van Britse eurocraten.  En wat met de rechten van Belgen, Polen of Spanjaarden die nu in Groot-Brittannie wonen en werken? Behouden ze hun rechten na de brexit?

De moeilijkste kwestie gaat over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, dat zal een nieuwe buitengrens van de Europese Unie worden. De vraag is of dat kan zonder dat er grenscontroles of douanecontroles komen. 

Wanneer is de brexit afgerond?

Theresa May komt rond deze periode met de laatste voorstellen over de boedelverdeling. Als de Europese regeringsleiders daar op 14 december tevreden over zijn, kan de tweede fase van de onderhandelingen beginnen. Die gaat dan over de toekomstige relatie, en is voor België en vooral Vlaanderen heel belangrijk. Zullen onze bedrijven gemakkelijk, zonder taksen of te veel gedoe, kunnen blijven exporteren naar Groot-Brittannië?

Tegen oktober volgend jaar zouden de grote lijnen van zo’n nieuw handels­akkoord bekend moeten zijn. Voor de details zal nog veel meer tijd nodig zijn. Daarom komt er wellicht een overgangsperiode van twee jaar (van 2019 tot 2021) waarin de Britten geen lid meer zijn, niet meer aan tafel zit om mee te beslissen, maar wel alle beslissingen die in Brussel genomen worden zullen moeten aanvaarden.

Meest gelezen