Videospeler inladen...

Oud-president Saleh van Jemen gedood door Houthi-rebellen  

In Jemen is de voormalige president Ali Abdullah Saleh gedood bij een aanval op zijn woning in de hoofdstad Sanaa. Dat zeggen de Houthi-rebellen en is bevestigd door de partij van Saleh. De dood van Saleh zou grote gevolgen kunnen hebben voor de oorlog die Jemen al jarenlang in zijn greep houdt.

Houthi's hebben de woning van de voormalige president opgeblazen. Saleh zou bij een vluchtpoging in het hoofd zijn geschoten. Na de aanval circuleerden op de sociale media video's waarop te zien is hoe strijders het dode lichaam van de gewezen president in een vrachtwagen tillen.  

"Het ministerie van Binnenlandse Zaken kondigt het einde aan van de militie van het verraad en de dood van zijn leider en een aantal van zijn misdadige elementen", zo staat het in een mededeling van de Houthi-rebellen. De partij van Saleh ontkende eerst het bericht van de dood van Saleh, maar heeft het intussen toch bevestigd.

De voorbije dagen is in Jemen hevig gevochten. Volgens het Internationale Rode Kruis zijn de afgelopen vijf dagen zeker 125 doden en 238 gewonden gevallen in de hoofdstad Sanaa.

De jarenlange burgeroorlog lijkt een nieuwe fase te zijn ingegaan nadat Saleh afgelopen weekend had aankondigd dat hij een einde maakte aan zijn samenwerking met de Houthi’s. Hij zei dat hij bereid was een "nieuwe bladzijde te beginnen" in de verhoudingen met de coalitie, geleid door Saudi-Arabië, als die zou ophouden met aanvallen op Jemenitische burgers.

Bloedige oorlog

Ali Abdullah Saleh leidde Jemen meer dan twee decennia lang met harde hand. De Arabische Lente luidde ook voor hem het einde in. Hij moest de macht afstaan aan zijn luitenant Abd Rabbuh Mansur, maar bleef wel in het land en hield achter de schermen controle.

In 2014 sloot Saleh een monstercoalitie met zijn voormalige vijanden van de Houthi's, een sjiitische stammenfederatie uit het noorden. Die namen daarop de hoofdstad Sanaa in en grepen de macht in het grootste deel van het vroegere Noord-Jemen. De regering van Hadi werd naar Aden in het zuiden teruggedrongen en bleef daar overeind met hulp van een deel van het leger, zuidelijke separatistische milities en luchtaanvallen en grondtroepen van Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Het conflict heeft al aan bijna 10.000 mensen het leven gekost en Jemen, het armste land van het Midden-Oosten, in een diepe humanitaire crisis gestort. Volgens cijfers van de VN hebben meer dan 20 miljoen Jemenieten dringend humanitaire hulp nodig.

"Terzake"  sprak met Jemen-expert Judith Spiegel:

Videospeler inladen...

Meest gelezen