Ierland gaat miljarden achterstallige belastingen van Apple opeisen

Ierland zal de achterstallige belastingen van technologiereus Apple, goed voor zo'n 13 miljard euro plus intresten, begin volgend jaar opeisen. Volgens de Ierse minister van Financiën Pascal Donohoe wil het land zijn verplichtingen over de invordering nakomen.

 Twee maanden geleden besliste de Europese Commissie om Ierland voor het Europese Hof van Justitie te slepen omdat het land de achterstallige belastingen nog niet had geïnd. 

De zaak sleept al meer dan een jaar aan. In augustus 2016 oordeelde de Europese Commissie dat Apple jarenlang heeft genoten van een illegaal belastingvoordeel in Ierland. Door het geld niet op te eisen, bleef dat voordeel ook de voorbije maanden gelden. 

Het geld zal volgens Donohoe in de loop van het eerste kwartaal  van volgend jaar op een derdenrekening worden geplaatst. Het zal dan pas worden vrijgemaakt op het moment dat er door het Europese gerecht een finaal oordeel wordt geveld over het feit of het nu al dan niet gaat om een illegaal voordeel.

Meest gelezen