Kempense vuurwerkcampagne breidt uit naar heel Vlaanderen: "Elk slachtoffer is er één te veel"

De campagne "Ik knal zonder vuurwerk", die twee jaar geleden voor het eerst werd gelanceerd door de politiezone Balen-Dessel-Mol, wordt nu overgenomen door alle twintig Vlaamse brandweerzones. Ook drie politiezones en tientallen steden en gemeenten doen mee.

In 2015 organiseerde de politiezone Balen-Dessel-Mol voor het eerst een campagne rond vuurwerk om mensen bewust te maken van de gevaren van vuurwerk en af te raden zelf vuurwerk af te steken. Intussen is de organisatie overgenomen door de brandweerzone Kempen. Steden en gemeenten kunnen bij hen affiches krijgen en de beelden zullen ook via de verschillende sociale media op het internet verspreid worden.

"We zijn heel blij dat onze campagne zoveel bijval kent", zegt zonecommandant Koen Bollen. "We zien elk jaar in het hele land opnieuw woningbranden en ongevallen met zowel mensen als dieren. Elk slachtoffer is er één te veel." 

De ondertitel van de campagne is dit jaar "Ik weet wat de gevolgen zijn". Zo komen er vier mensen aan het woord: een brandweerman, een ambulancier, een vrouw met een paard en een meisje met een hondje. 

Georganiseerd vuurwerk

"We weten dat vuurwerk bij feesten hoort, maar willen mensen toch vragen, om zoveel mogelijk te gaan kijken naar vuurwerk dat door steden en gemeenten of andere organisaties professioneel georganiseerd wordt", legt Bollen uit. "Als je het toch zelf wil doen, haal dan degelijk vuurwerk bij een erkend handelaar. Of haal er een professional bij. Laat ook zeker geen kinderen vuurwerk afsteken."

Wensballonnen zijn verboden

Het reglement over vuurwerk verschilt van gemeente tot gemeente. "Ga dus zeker na of het wel mag, waar je woont", zegt Bollen nog. "Sommige gemeenten laten het alleen maar toe binnen een bepaalde periode." 

En wat met wensballonnen, zo van die papieren ballonnen met een kaarsje of lont in? "Die zijn sowieso overal verboden. Het gaat om een open vuur en je kan zelf niet controleren naar waar het gaat, omdat dat van de wind afhangt. Die hebben mogelijk nog grotere schade tot gevolg dan vuurwerk."

Meest gelezen