Limburg gaat strijd aan tegen motorbendes

De provincie lanceert een informatie- en expertisecentrum rond georganiseerde criminaliteit, waar burgemeesters raad aan kunnen vragen. Da's een primeur in ons land. Criminele motorbendes zijn één van de problematieken die de burgemeesters kunnen aankaarten.

Limburg heeft al langer te kampen met motorbendes. Hells Angels, Outlaws, Satudarah, No Surrender, het zijn maar enkele voorbeelden van criminele motorbendes met een afdeling in de provincie. Motorbendes zijn niet verboden, de criminele feiten die ze plegen worden uiteraard door justitie bestraft, maar er is ook een taak weggelegd voor burgemeesters.

"Een ARIEC, of arrondissementeel informatie- en expertisecentrum, kan burgemeesters ondersteunen met bijvoorbeeld juridische expertise", zegt Annemie De Boye, coördinator van het project dat vandaag is gelanceerd. "We kunnen bijvoorbeeld zeggen wat de Raad van State al heeft goedgekeurd en wat niet, welke reglementen mogelijk zijn in een gemeente en welke niet, of we hebben ook informatie over acties op het terrein."

Op die manier wil het centrum concrete tips geven over hoe gemeenten georganiseerde misdaad zoals criminele motorbendes kunnen weren. Ze kijken daarvoor naar Nederland, waar de bestuurlijke aanpak al erg ver staat. "Daardoor worden de motorbendes trouwens naar ons land geduwd", zegt De Boye. Wat de Nederlandse aanpak dan zo goed maakt? "Om het kort uit te leggen: ze maken het de bendes zo moeilijk mogelijk. Als een bende bijvoorbeeld een zaal wil huren in een gemeente, dan raden ze de burgemeester aan om aan de verhuurder van die zaal duidelijk te maken dat dit niet geapprecieerd wordt", zo klinkt het.

Naast Limburg, wordt zo'n ARIEC binnenkort ook in Antwerpen en later in Namen operationeel. 

Meest gelezen