AFP or licensors

Malta: 10 verdachten opgepakt voor moord op journaliste

De politie van Malta heeft 10 verdachten opgepakt van de moord op de bekende journaliste Caruana Galizia. Ze werd vermoord omdat ze te diep was gaan graven in de corruptiezaken van Maltese politici. 

Daphne Caruana Galizia (zie foto onder) werd de 'Wikileaks in eigen persoon' genoemd. Als geen ander ontleedde ze de corruptie op het eiland Malta. De 53-jarige blogger had herhaaldelijk zaken aan het licht gebracht van vermeende corruptiepraktijken door belangrijke politici uit alle partijen. Op 16 oktober werd Caruana Galizia vermoord toen een bom ontplofte in haar auto terwijl ze aan het rijden was. 

Verdachten met een strafblad

Vandaag heeft de politie 10 verdachten aangehouden. Volgens premier Joseph Muscat gaat het om Maltezen, de meesten van hen hebben al criminele feiten gepleegd. Maar het is niet duidelijk of de opdrachtgever van de moord bij de verdachten is. De politie krijgt nu 48 de tijd om de verdachten te ondervragen en hen daarna op te sluiten of vrij te laten. 

AFP or licensors

De arrestaties komen niet onverwacht.  Vorige vrijdag en zaterdag was een delegatie van het Europees parlement op tweedaags bezoek geweest op Malta om de zaak Caruana te onderzoeken. Ze had gesprekken met premier Joseph Muscat maar ook met de minister van Justitie, de politiecommissaris, financiële analisten en anti-corruptieactivisten.

De delegatieleden waren bijzonder hard voor de Maltese regering. Ze zeiden erg bezorgd te zijn over de onduidelijke scheiding der machten, waardoor justitie en politie niet onafhankelijk kunnen werken.  Ze vonden ook dat de anti-witwaswetgeving niet goed wordt toegepast en dat de Maltese regering naar hartelust paspoorten verkoopt aan rijke buitenlanders, die zich niet moeten identificeren.  

Caruana en de Panama Papers

De vermoorde Caruana Galizia lijkt posthuum gelijk te krijgen van de Europese delegatie. Die vindt dat de verdachte belastingontduikers die genoemd waren in de Panama Papers, niet worden vervolgd door de Maltese overheid.  Caruana Galizia schreef uitgebreid over de lekken. "Deze straffeloosheid kan niet bijven doorgaan", zei delegatieleider Ana Gomes. 

Meest gelezen