AP

Met Opera schorst dirigent James Levine na beschuldigingen van seksueel misbruik

De Metropolitan Opera in New York heeft de wereldberoemde dirigent James Levine geschorst. Verschillende mannen kwamen dit weekend naar voren met beschuldigingen dat Levine hen misbruikte toen ze tieners waren.

"We schorsen onze relatie met James Levine in afwachting van een onderzoek", meldt de Metropolitan Opera. "Levine zal bij geen enkele activiteit van de Met betrokken zijn, inclusief de geplande concerten die hij dit seizoen zou dirigeren." Volgens directeur Peter Gelb gaat het om "een tragedie voor alle betrokken partijen".

Het was the New York Times die zaterdag uitpakte met het nieuws dat Levine jarenlang een jongeman zou hebben misbruikt. Het misbruik zou gestart zijn in 1985, toen het slachtoffer 15 en de dirigent 41 was, en zou zijn doorgegaan tot 1993. De jongeman kreeg ook verschillende geschenken en geld, met een totale waarde van 50.000 dollar (42.000 euro). Het slachtoffer, dat nu 48 is en wiens identiteit niet is bekendgemaakt, legde vorig jaar verklaringen af bij de politie van Illinois. Toen wachtte de Met het politie-onderzoek af "omdat James Levine ons zei dat het gerucht volledig uit de lucht gegrepen was", zei Gelb.  The New York Times bracht ook nog twee andere getuigenissen van mannen naar buiten.

James Levine was 40 jaar lang chef-dirigent bij de Met in New York. Vorig jaar stopte hij als chef-dirigent. De aantijgingen over seksueel misbruik van veel jongere mannelijke partners tegen hem zijn bijna zo oud als zijn carrière zelf. 

Meest gelezen