Michael Nyman schrijft score bij wascyclus van 66 minuten op 40 graden

Michael Nyman heeft een score gecomponeerd bij een "documentaire film" over een wascyclus van 66 minuten op 40 graden. In "Culture Club" op Radio 1 geeft muzikant David Poltrock tekst en uitleg bij het bizarre muziekstuk.

"Washing machine, the feature film" ("Wasmachine, de langspeelfilm"): zo heet de "documentaire film" die morgen in Londen in première gaat en nadien integraal op YouTube verschijnt.

De film toont een volledige wascyclus van 66 minuten op 40 graden van een nieuw type wasmachine van Samsung. Bij de beelden hoort een score die even lang duurt en waarvoor Michael Nyman heeft getekend.

"The piano"

Nyman is bij het brede publiek vooral bekend als de componist van de muziek bij "The piano", de film van Jane Campion uit 1993 die goed was voor 3 Oscars. Hij schreef ook de scores van verschillende films van Peter Greenaway.

"Washing machine, the feature film" speelt in op de hype rond "slow tv", zegt muzikant David Poltrock in "Culture Club" op Radio 1. "Een draaiende wasmachine heeft iets hypnotiserends", meent hij. "We blijven kijken om te zien wat binnenin gebeurt, net zoals we naar het downloadbalkje op een computerscherm blijven kijken. Het hangt samen met de drang naar vertraging, weg uit de hectiek."

Klassieke Nymanproductie

Opmerkelijk: de compositie van Nyman bij "Washing machine, the feature film" heeft weinig met het eigenlijke geluid van een wasmachine te maken. "De film is nog niet uit, ik heb enkel een trailer gezien", zegt Poltrock (zie video bovenaan). "Het klinkt als een klassieke Nymanproductie. Dat vind ik een gemiste kans."

"Nyman maakt net als zijn generatiegenoten Wim Mertens en Greg Armstrong repetitieve en eenvoudige muziek. Eigenlijk is het klassieke muziek voor mensen die niet van de complexiteit van klassieke muziek houden. Daar is niks mis mee, maar ik had dit project misschien aan een andere componist toevertrouwd."

Meest gelezen