Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Miljardenfusie in Amerikaanse gezondheidszorg

Het Amerikaanse apothekersconcern CVS Health heeft zondag bekendgemaakt dat het zorgverzekeraar Aetna overneemt voor 69 miljard dollar (58 miljard euro).  

Door de fusie ontstaat een gezondheidsgigant die alles in de hand heeft: apotheek, verzekeraar en ziekenhuis. De aandeelhouders van Aetna zullen 207 dollar per aandeel aangeboden krijgen, waarvan 145 dollar in cash en de rest in aandelen.

Het gaat om een van de grootste fusies in de gezondheidszorg van het afgelopen decennium. Aetna heeft 22 miljoen klanten, CVS Health bijna 10.000 apotheken en 1.100 klinieken. De twee bedrijven verwachten 750 miljoen dollar te besparen door het samengaan. Volgens analisten is de fusie een logische reactie op de groeiende concurrentie die de bedrijven ondervinden, onder meer van internetgigant Amazon, die zich in de farmasector zou willen mengen.

In januari werd een overname door Aetna van sectorgenoot Humana nog door een rechter geblokkeerd. Die oordeelde dat de deal van 37 miljard dollar in strijd was met de concurrentiewetgeving. Ook een ander groot fusiedossier tussen ziekteverzekeraars Anthem en Cigna Corp voor 48 miljard dollar werd toen afgeschoten.

Meest gelezen