AFP or licensors

Nationalisten op kop na eerste ronde verkiezingen Corsica

In Corsica heeft Pè a Corsica (Voor Corsica), een alliantie van nationalistische partijen, zondagavond de eerste ronde van de regionale verkiezingen gewonnen. De lijst haalde wel geen absolute meerderheid, waardoor een tweede ronde nodig is. 

Pè a Corsica haalde 45,36 procent van de stemmen, terwijl het ultrarechtse U Rinnovu (dat ook streeft naar onafhankelijkheid van Frankrijk) op 6,69 procent van de stemmen kon rekenen. Een meerderheid van de Corsicanen stemde dus voor (meer) autonomie.

De centrumrechtse partijen Divers Droite (14,97 procent) en Les Républicains (12,77 procent) strandden op een tweede en derde plaats. De partij van Frans president Emmanuel Macron, République en Marche, moet vrede nemen met 11,26 procent. De linkse alliantie PCF-Insoumis (5,68 procent) en het extreemrechtse Front National (3,28 procent) halen de drempel niet.

In totaal waren zondag 234.000 Corsicanen opgeroepen om te stemmen. De opkomst lag met 52,17 procent lager dan bij de vorige regionale verkiezingen in 2015 (59,88 procent). Tot dinsdag nog kunnen partijen die de drempel van 7 procent niet haalden, beslissen om zich al dan niet aan te sluiten bij een van de andere partijen.

De Corsicanen kiezen de toekomstige vertegenwoordigers van het nieuwe eengemaakte bestuur op het eiland, dat vanaf 1 januari 2018 van kracht wordt. Ze vervangen de raadsleden van de huidige departementen Haute-Corse en Corse-du-Sud, en de verkozenen van de Collectivité territoriale de Corse.

Meest gelezen