NICOLAS MAETERLINCK

Zware verdwijnpalen tegen terreur op de Antwerpse Meir

Vanaf volgende zomer wordt de Antwerpse winkelstraat Meir beter beschermd tegen een mogelijke terreuraanslag. De stad gaat de grote zware bloembakken en de verdwijnpalen in de straat vervangen door permanente, verzwaarde verdwijnpalen.

De Meir is al 25 jaar autovrij overdag. En elke ochtend, vlak voor de winkels open gaan, komen stadsdiensten de zware bloembakken (breugelbakken) plaatsen, zodat er geen vrachtwagens of auto's door kunnen. Elke avond halen ze de bakken weer weg.

"Maar de analyse van de recente aanslagen leren ons dat dat niet voldoende is, dus hebben we besloten om permanente, heel zware verdwijnpalen op de Meir te installeren. Als de winkels open gaan, komen die naar boven, en zo verhinderen ze dat eender wie de Meir op komt rijden. Die zijn sterk genoeg om die tegen te houden", zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Barcelona

In augustus van dit jaar reed een auto in op een mensenmassa, op de Ramblas, een populaire winkelstraat in Barcelona.  In Antwerpen werden op dat moment nog geen structurele maatregelen genomen om zo'n aanslag hier te voorkomen.  Maar tegen volgende zomer zal dat wel zo zijn.

"Vroeger kan niet", zegt De Wever, "we moeten nog een aannemer aanstellen, en de werken moeten nog uitgevoerd worden.  De Meir wordt bovendien nu al beveiligd, met breugelbakken en lichte verdwijnpalen."  

Winkelas

Of de zware, permanente verdwijnpalen een terroristische aanslag gaan kunnen vermijden, kan De Wever niet zeggen. "Maar we doen wel alles wat we kunnen."

"Er zijn op veel plaatsen in de stad al barrières verschenen.  Maar de winkelas, van het Centraal Station tot aan de Groenplaats, baart ons het meeste zorgen.  Het is ook het favoriete doelwit geworden van terroristen de laatste tijd, dus daar moeten we zichtbare maatregelen nemen."

De Meir wordt vanaf volgende zomer ook een enkelrichtingstraat, tussen de Leien en de Jezusstraat, en tussen de Lange Klarenstraat en de Meirbrug.  Tussen de Lange Klarenstraat en de Jezusstraat blijft het dubbelrichting. 

Meest gelezen