Omstreden kunstwerk "The holy cow" nog meermaals aangepakt door vandalen

Het kunstwerk "The holy cow" is de afgelopen weken nog meermaals aangepakt door vandalen. Dat heeft kunstenaar Tom Herck bekendgemaakt.  De controversiële tentoonstelling in Borgloon met de gekruisigde koe is intussen afgelopen. 

Het kunstwerk, dat in de kerk van Kuttekoven hing, is de voorbije tien dagen nog twee keer neergehaald door onbekenden. De eerste keer spoten ze ook slogans op de kerkmuren en afgelopen vrijdag was het neergehaalde werk besmeurd met bloed.  Ook vorige maand was het werk al het doelwit van vandalenstreken. Zo was er een poging om met een mes aan een lange stok het touw door te zagen waaraan het kunstwerk werd bevestigd. En er werd ook brandgesticht aan de Gasthuiskapel waar kunstenaar Tom Herck een tentoonstelling had. 

Tom Herck besliste daarom samen met vrienden het kunstwerk te bewaken tijdens de laatste nacht dat het nog in de kerk hing. "Ik heb via de katholieke kerk ook goeie reacties gehad, maar binnen elke bevolkingsgroep heb je altijd fanatiekelingen. Da's natuurlijk spijtig, want die verpesten het dan ook voor andere mensen." De tentoonstelling is sinds gisteren afgelopen en lokte volgens de kunstenaar de voorbije vier weekends zo'n 1.800 bezoekers. 

Het kunstwerk "The holy cow" was van in het begin controversieel. Het werk toonde een kadaver van een koe dat aan een kruis genageld was. Een religieuze groep organiseerde ook een protestactie aan de kapel. De initiatiefnemers hadden het over "een satanisch beeld".  Herck zelf wilde met het werk onder meer de voedselverspilling aankaarten. 

Meest gelezen