Opgelet voor berichten van incassobureau IO International Collections

Sinds enkele weken lopen her en der klachten binnen over het incassobureau IO International Collections. Het bureau, met een zetel in Hongkong, stuurt onterecht aanmaningsbrieven. Daarvoor werd gewaarschuwd in het Radio 2-programma "De inspecteur". Wie zo'n aanmaning heeft gekregen, onderneemt best actie.

Incassobureau IO International Collections stuurt aanmaningsbrieven naar mensen die online op zoek gingen naar schoonheidsproducten van het bedrijf Luxstyle. Het ging om advertenties op Facebook of Instagram.

De klachten over Luxstyle zijn niet nieuw. Maandenlang stuurde het bedrijf schoonheidsproducten naar mensen die ze niet eens besteld hadden. Ze hadden bijvoorbeeld wel een deel van hun gegevens ingevuld, maar dan vroegtijdig de bestelling afgebroken. Toch kregen ze een pakket toegestuurd en een factuur.

Sinds een paar weken zijn daar dus aanmaningsbrieven bijgekomen van IO International Collections, die de mensen aanzet tot het betalen van de zogezegd bestelde producten bij Luxstyle. Daarin wordt ook gedreigd met een rechtszaak.

Reageer

Het Europees Centrum voor de Consument (ECC), een Europese instelling die consumenten informeert en bemiddelt bij conflicten, roept op om te reageren.

"Meld hen in een mail dat hun invordering niet geldig is", adviseert Leen Desmedt van het ECC. "IO International Collections is niet ingeschreven op de lijst van de FOD Economie." Ze zijn dus niet gemachtigd om invorderingen te sturen naar Belgische consumenten.

Het ECC raadt ook aan om eventuele e-mails naar Luxstyle toe te voegen in een e-mail naar het incassobureau. Een voorbeeldbrief om te reageren aan het incassobureau kunt u vinden op de website van het ECC.

Meest gelezen