Videospeler inladen...

Uitspraak over overlevering Puigdemont op 14 december

De Brusselse raadkamer zal op 14 december beslissen of de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont  en vier van zijn ministers zullen worden overgeleverd aan Spanje. Vandaag waren het openbaar ministerie en de advocaten van de verdediging aan het woord, maar er kwam nog geen uitspraak.

Spanje vraagt de overlevering van Puigdemont en de vier ministers. In het Europees aanhoudingsbevel dat het Spaanse gerecht heeft uitgevaardigd, is sprake van vijf misdrijven: ambtsverzaking, ongehoorzaamheid, rebellie, opruiing en corruptie. Spanje wil dat de vijf Catalaanse politici dus voor deze beschuldigingen terechtstaan in Spanje. Maar een Belgische rechter moet daarover dus beslissen.

Vandaag waren het openbaar ministerie en de advocaten van de verdediging aan het woord op de Brusselse raadkamer. Maar er kwam nog geen uitspraak. Die volgt op 14 december.

De pleidooien over de overlevering

Het openbaar ministerie heeft de overlevering gevraagd, maar dat is tegen de zin van de advocaten van de verdediging. Zij willen niet dat Puigdemont en zijn vier ministers worden overgeleverd. Volgens hen zijn er naar Belgisch recht geen misdrijven gepleegd. Aangezien voor een overlevering een zogenaamde 'dubbele strafbaarheid' vereist is - de feiten moeten in beide betrokken landen strafbaar zijn - kan er dus geen overlevering gebeuren, vinden de advocaten.

Daarnaast vrezen de advocaten ook voor de schending van de mensenrechten in Spanje. Volgens hen moet de overlevering geweigerd worden omdat de fundamentele rechten van Puigdemont en de ministers, zoals het recht op een eerlijk proces en het recht op vrije meningsuiting, geschonden kunnen worden in Spanje.

Meest gelezen