Belga

Terrorist van Bataclan in kunstwerk "Museum der martelaren", Franse ambassade "geschokt"

De aanwezigheid van een van de terroristen van de aanslag op de Bataclan in een kunstwerk in Berlijn veroorzaakt veel commotie. Ismaël Omar Mostefaï staat afgebeeld naast figuren als Martin Luther King en Socrates in een werk in de expo "Museum van de martelaren". De Franse ambassade reageert "geschokt".  

Het werk van een Deens kunstenaarscollectief hangt sinds 29 november in het Künstlerhaus Bethanien. Het focust op een reeks figuren die "gestorven zijn voor hun overtuiging". 

Naast de terrorist die de aanslag pleegde op de Parijse concertzaal Bataclan zijn ook Mohammed Atta (de man achter de aanslagen van 9/11 in New York) en de zelfmoordterroristen van de aanslagen van maart 2016 in Brussel opgenomen in het werk.  Ze hangen er naast figuren als Martin Luther King en Socrates. 

Wat is een martelaar?

"De kunstenaars hebben het concept martelaar proberen te verdiepen", verklaarde Ricard Ciontos, verantwoordelijke voor de expo, in het Duitse tijdschrift Bild. "Ze wensten die figuren voor te stellen zonder een waardeoordeel. "

De expo werpt vragen op als: wat is een martelaar, wie heeft het recht om de term te gebruiken en hoe verschillen hedendaagse martelaren van die in het verleden? Volgens de organisatoren is het niet de bedoeling de martelaren te eren.  

Choqueren

De Franse ambassade in Duitsland reageert "geschokt". "Dit standpunt is choquerend. Hoewel we erg gehecht zijn aan de vrijheid van artistieke creatie, willen we toch de verwarring aan de kaak stellen die er hier is tussen martelaren en terroristen." Ook op sociale media noemen mensen het "een schande" en "niet toelaatbaar".  

"In een rechtsstaat, is het soms wenselijk om zich te beschermen tegen de misbruiken van de artistieke vrijheid", zegt advocaat Alain Jakubowicz aan de Franse krant Le Parisien. "In dit geval denk ik dat de kunstenaars zich ook verantwoordelijk moesten gedragen. Dit idee om de terroristen van de Bataclan het label van martelaar op te kleven, is ondraaglijk."

De aanslag op de concertzaal Bataclan tijdens een concert van Eagles of Death Metal vond plaats op vrijdag 13 november 2015. Er kwamen 89  mensen om het leven.  De aanval maakte deel uit van een reeks aanslagen in Parijs waarbij in totaal 129 doden vielen. 

Meest gelezen