Videospeler inladen...

Amerikaanse president Trump gaat twee natuurparken in Utah fors inkrimpen

De Amerikaanse president Donald Trump gaat de bescherming van twee natuurparken in de staat Utah deels ongedaan maken. Bears Ears National Monument zal hij met 85 procent inkrimpen, Grand Staircase Escalante National Monument met zowat de helft.

De beschermde gebieden in kwestie zijn Bears Ears National Monument, in december vorig jaar door Trumps voorganger Barack Obama als monument gedecreteerd, en Grand Staircase-Escalante, in 1996 door toenmalig president Bill Clinton tot beschermd gebied uitgeroepen.

Bears Ears, genoemd naar twee mesas of tafelplateaus in het gebied, strekt zich momenteel als beschermd gebied uit over 5.471 vierkante kilometer. De Grand Staircase-Escalante, een paradijs voor geologen, telt in zijn huidige omvang 7.571 vierkante kilometer.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Trump reisde vandaag naar Salt Lake City, de hoofdstad van Utah, om de bescherming van beide natuurgebieden grotendeels ongedaan te maken. Volgens Trump hebben vorige regeringen de Antiquities Act, een 100 jaar oude federale wet die bescherming van openbare gronden mogelijk maakt,  "schromelijk misbruikt". Trump vindt dat de overheid te veel land in beslag neemt. "Openbare grond zal weer dienen voor openbaar gebruik door het publiek", zei hij.  

Dat nieuwe publiek zou wel eens kunnen bestaan uit prospectoren naar gas, olie en mineralen. Volgens milieubeschermers begaat Trump vanuit ecologisch standpunt dan ook een monumentale blunder. Afgevaardigden van de vijf Native Tribes of indianenstammen in Bear Ears hebben al aangekondigd dat ze de regering-Trump gerechtelijk te zullen vervolgen.

Trump wil ook laten onderzoeken of 25 andere natuurgebieden die sinds 1996 werden gecreëerd, kunnen worden afgeslankt. Het gaat onder meer om Gold Butte in Nevada en Vermillion Cliffs in Arizona.   

Björn Soenens: "President kan eenzijdig beslissen"

Amerikacorrespondent Björn Soenens benadrukt dat Trump als president eenzijdig kan beslissen welke sites in zijn land de stempel van nationaal monument krijgen. "Die gebieden worden dan beschermd zoals natuurreservaten, en kunnen niet voor economische doeleinden gebruikt worden. En laat dat net zijn waar Republikeinse politici in Utah niet mee zijn opgezet: daar vinden ze dat er te veel grote lappen grond eigendom zijn van de federale overheid. En dat belemmert vrij ondernemerschap, lees veehouderij en olieboringen."

Zowel voor- als tegenstanders van Trumps idee roeren zich intussen. "Vooral milieuactivisten verzetten zich tegen de verwoesting van de prachtige dieprode canyons. In die rotsen zijn onder meer oude indianennederzettingen. Daarom zijn de Navarro-indianen al naar de rechter gestapt: zij benadrukken dat de toeristische en culturele waarde van het beschermde gebied hoe dan ook groter is dan de mogelijke economische winsten door pakweg veeteelt op zo'n lap grond."

Meest gelezen