AP

Trump schaart zich achter in opspraak geraakte Roy Moore

De Amerikaanse president Donald Trump heeft expliciet zijn voorkeur uitgesproken voor Roy Moore, de Republikeinse kandidaat voor de Senaat voor de staat Alabama. De 70-jarige Moore, een oerconservatief christen, wordt ervan beschuldigd seksuele avances te hebben gemaakt tegenover minderjarigen.  

 "We hebben Moores stem nodig om de misdaad en de illegale immigratie te beteugelen, de grensmuur te bouwen, op te treden tegen abortus en het tweede amendement (het recht op vrije wapendracht) te bewaren", tweet Trump.

Vorige week zondag had Trump al een tweet de wereld ingestuurd waarin hij Moores tegenstander Doug Jones de grond inboorde. Hij liet weten dat Jones een "marionet" is van de "linkse" Democratische leiders in het Congres.

Wel liet het Witte Huis weten dat Moore, indien de beschuldigingen van seksueel misbruik waar blijken te zijn, uit de race moet stappen. Trump steunt Moore, maar voert geen campagne voor hem.

Veel Republikeinen vroegen Trump om steun aan Moore op te zeggen

De krant Washington Post berichtte op 9 november voor het eerst over de beschuldigingen tegen Moore. Hij wordt ervan verdacht als dertiger seksuele avances te hebben gemaakt tegenover minderjarige meisjes. Hij zou zelfs niet meer welkom zijn geweest in een winkelcentrum vanwege zijn ongepast gedrag. Moore ontkent alle aantijgingen.  

Verschillende hooggeplaatste Republikeinen riepen Moore al op om een stap opzij te zetten, en vroegen president Trump om zijn steun voor hem op te zeggen.

Meest gelezen