UGent wil duurzamer en ethischer beleggen

De Ugent wil dat de 230 miljoen euro reserve die de universiteit heeft op een meer duurzame en ethische manier wordt belegd. Ze heeft samen met de studenten en het personeel nieuwe beleggingsregels voor de banken opgesteld .

De Gentse Universiteit wil dat haar geld duurzamer en ethischer belegd wordt dan nu al het geval is. Dat is wat de universiteit heeft laten weten aan de banken. Die overtroeven elkaar met duurzame en groene beleggingsfondsen, maar die blijken niet allemaal even streng te zijn. De universiteit heeft samen met studenten voorwaarden opgesteld waaraan investeringen moeten voldoen.

Bedrijven die iets te maken hebben met fossiele brandstoffen zijn taboe, net zoals bedrijven die actief zijn in de bont- en lederindustrie, pornografie of tabaksindustrie. De banken krijgen nu een jaar de tijd om de beleggingen aan die eisen aan te passen en dan zullen ze geëvalueerd worden.

De UGent is de eerste universiteit in Vlaanderen die zichzelf zo'n strenge regels oplegt en het is geen kleine speler: het gaat om een totaal van 230 miljoen euro.

Meest gelezen