Waarom "All I want for Christmas is you" van Mariah Carey zo'n oorwurm is

Sinds "All I want for Christmas is you" van Mariah Carey in 1994 is verschenen, kent het lied elk jaar een heropleving in de aanloop naar Kerstmis. Wat maakt dit nummer tot zo'n oorwurm? Vox zoekt het uit.

Hemel of hel, de komende weken is er opnieuw nauwelijks ontsnappen aan op radiozenders, sociaalnetwerksites, YouTube en streamingdiensten: "All I want for Christmas", de kersthit die Mariah Carey in november 1994 uitbracht als eerste single van haar album "Merry Christmas".

Waarom is het lied na ruim 20 jaar nog steeds zo'n oorwurm die elk jaar een heropleving kent in de aanloop naar Kerstmis? De Amerikaanse nieuwswebsite Vox doet een poging om dit succes op een objectieve manier te verklaren.

"A Christmas gift for you"

Vox trekt in eerste instantie de parallel met "A Christmas gift for you", het album vol kersthits dat Phil Spector in 1963 en nog eens in 1972 uitbracht. Zeker in de VS is het vandaag nog steeds een van de meest succesvolle kerstplaten aller tijden.

""All I want for Christmas is you" van Mariah Carey is een nauwgezette studie van dit album", zegt professor journalistiek Adam Ragusea van de universiteit van Mercer in de Amerikaanse staat Georgia. "Het arrangement is precies hetzelfde."

Meer specifiek heeft Carey zich gebaseerd op het nummer "Christmas (baby please come home)" op "A Christmas gift for you", meent Ragusea. Hij merkt op dat de intro van de beide liedjes identiek is gestructureerd.

"White Christmas"

Daarnaast grijpt Vox terug naar de ultieme kersthit om het succes van "All I want for Christmas is you" te verklaren. Dat is "White Christmas", het iconische nummer van Irving Berlin dat in de versie van Bing Crosby uit 1942 nog steeds de meest verkochte kerstplaat ooit is.

Volgens Ragusea zit de gelijkenis tussen "White Christmas" en "All I want for Christmas" in de akkoorden en meer bepaald in 1 "speciaal" akkoord: Dm7b5. "Dit akkoord doet alles versmelten", zegt hij. "Als sneeuw die bij het vuur smelt. Het zijn deze jazzakkoorden die "All I want for Christmas" een vroeg 20e-eeuws kerstgeluid geven."

Meest gelezen