FLIP FRANSSEN

Zes Catalaanse ex-ministers komen vrij mits betalen van 100.000 euro borg

Het Spaanse Hooggerechtshof laat zes ex-ministers van de Catalaanse regering vrij, op voorwaarde dat ze elk een borgsom van 100.000 euro betalen. De andere twee ex-ministers én twee leiders van Catalaanse onafhankelijkheids­verenigingen moeten in de cel blijven.

De voormalige viceminister-president van Catalonië, Oriol Junqueras, en de voormalige minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Joaquim Forn, blijven dus in de gevangenis.

Ook voor de "twee Jordi's",  Jordi Sànchez en Jordi Cuixart, allebei leider van een Catalaanse onafhankelijkheids­vereniging, verandert er niets. Daarmee gaat het Spaanse Hooggerechtshof in op de vraag van het Openbaar Ministerie, dat tégen voorwaardelijke vrijlating is.

Zes voormalige ministers van de Catalaanse regering worden wél vrijgelaten, op voorwaarde dat ze elk een borgsom van 100.000 euro betalen. Ze moeten zich ook wekelijks gaan melden bij het Spaanse gerecht én ze moeten hun paspoorten inleveren, om te vermijden dat ze Spanje zouden verlaten. 

Begin vorige maand werd Santiago Vila, de rechterhand van Puigdemont, al als enige op borg vrijgelaten. Hij moest toen 50.000 euro betalen om voorlopig te worden vrijgelaten.

Meest gelezen