Vader van uitwisselings­programma Erasmus Manuel Marín overleden

Oud-Eurocommissaris Manuel Marín is na een slepende ziekte overleden in Madrid. Het bericht is op Twitter bevestigd door de Europese Commissie. Marín was vooral bekend als de bedenker van het Europese uitwisselings­programma Erasmus. De Spanjaard werd 68.

De socialist Manuel Marín was in de jaren tachtig staatssecretaris voor Relaties met Europa en leidde Spanje zo in 1986 de Europese Gemeenschap, de voorloper van de EU, binnen. Tussen 1986 en 1999 bezette Marín verschillende posten in de Europese Commissie, maar vooral als commissaris voor Onderwijs was de Spanjaard erg succesvol.

Hij was de bedenker van het Europese Erasmusprogramma, waarmee studenten van over heel Europa op uitwisseling kunnen in de andere landen van de Unie. Intussen zijn al meer dan 9 miljoen Europese studenten op Erasmus geweest.

Marín vormde een inspiratie voor iedereen die in een kosmopolitische en open Europese  samenleving gelooft

Guy Verhofstadt

Na zijn Europese carrière was Marín van 2004 tot 2008 voorzitter van het Spaanse parlement. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker laat op Twitter weten "erg triest te zijn over het verlies van mijn vriend Manuel Marín". "Een hoofdrolspeler in de Europese roeping van Spanje. Mijn diepste medeleven met de familie", schrijft Juncker voor de gelegenheid in het Spaans.

Ook Guy Verhofstadt betuigt zijn medeleven op Twitter. "Triest om te horen dat Manuel Marín, de vader van het Erasmusprogramma, gisteren is overleden. Een sterke pro-Europeaan en een inspiratie voor iedereen die gelooft in een kosmopolitische en open Europese samenleving", aldus de voorzitter van de liberale fractie in het Europees parlement.

Meest gelezen