Videospeler inladen...

Duizenden evacuaties door natuurbrand in Zuid-Californië

Een zeer sterke wind heeft in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië een natuurbrand explosief snel aangewakkerd, waardoor duizenden huizen moesten worden geëvacueerd. Eén brandweerman is daarbij gewond geraakt.

In het zuiden van de Amerikaanse staat Californië heeft een sterke, droge wind een natuurbrand extreem snel aangewakkerd. De brand heeft zich op een aantal uur uitgebreid over een gebied van meer dan 124 vierkante kilometer. Daardoor moesten maandagnacht duizenden huizen geëvacueerd worden. Eén brandweerman raakte daarbij gewond, dat hebben Amerikaanse autoriteiten gemeld. Ten minste 150 gebouwen zijn tot nu toe uitgebrand. 

Het aantal huizen dat geëvacueerd moet worden kan nog sterk oplopen want de wind stuurt het vuur richting Santa Paula, een stad met ongeveer 30.000 inwoners, en Ventura een stad met 106.000 inwoners. 

“De brand groeit exponentieel snel”

"De brand groeit exponentieel snel", zegt brandweercommandant Mark Lorenzen uit Ventura. “Alles wat onze brandweermannen kunnen doen met dit soort wind is zichzelf op tijd terugtrekken, mensen evacueren en gebouwen beschermen." 

Volgens het nationaal weerinstituut zijn er in het gebied windsnelheden van meer dan 64 kilometer per uur gemeten, het station voorspelt dat de wind de komende dagen aanblijft. Brandweermannen uit Los Angeles en Santa Barbara kwamen de plaatselijke brandweer helpen. In het gebied zaten ook duizenden gezinnen zonder stroom.

Meest gelezen