Videospeler inladen...

Europees aanhoudingsbevel afgezette Catalaanse minister-president Puigdemont wordt ingetrokken

Het Europees aanhoudingsbevel van Carles Puigdemont, de afgezette Catalaanse minister-president en vier van zijn ministers, is ingetrokken. Het Hooggerechtshof in Spanje heeft dat beslist. Het Spaanse arrestatiebevel blijft wel overeind: de vijf kunnen dan opgepakt worden als ze terugkeren.

Begin vorige maand had een Spaanse rechter een Europees aanhoudingsbevel uitgeschreven tegen de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en vier van zijn ministers. In het bevel is er sprake van vijf misdrijven: ambtsverzaking, ongehoorzaamheid, rebellie, opruiing en corruptie. De vijf verblijven al meer dan een maand in ons land.

Maar het Spaanse Hooggerechtshof heeft het Europees aanhoudingsbevel nu ingetrokken. De reden? Puigdemont en zijn ministers hebben altijd de intentie getoond om terug te keren na de verkiezingen in Catalonië op 21 december. Daarom vond de rechter van het Hooggerechtshof het niet nodig om het Europees aanhoudingsbevel in stand te houden. België hoeft op die manier ook niet te beslissen over de overlevering. Volgens Spanje zou dat immers eventueel later juridische problemen kunnen geven als België hen voor bepaalde misdrijven wel aanhoudt, en voor andere niet. Ze oordelen dus dat het beter is dat de klachten op één plaats - in Spanje - bekeken worden. De Spaanse autoriteiten hebben ook laten weten dat de beslissing definitief is, dus beroep is niet meer mogelijk.

Het Spaanse arrestatiebevel blijft wel overeind, de vijf zullen dus naar alle waarschijnlijkheid opgepakt worden als ze terugkeren naar Spanje. In België mag het vijftal vrij rondlopen. "Als er hier in België geen Europees aanhoudingsbevel meer tegen hem loopt, mag hij hier net als gisteren vrij rondlopen." Puigdemont is in ons land nu volop campagne aan het voeren voor die nieuwe regionale verkiezingen van 21 december.

Wat nu?

De Brusselse raadkamer zou normaal op 14 december beslissen of Puigdemont en co overgeleverd moesten worden aan Spanje. Maar nu het Europees aanhoudingsbevel ingetrokken is, zal de hele procedure wellicht vervallen. Het Brusselse parket zal aan de raadkamer vragen om de debatten te heropenen, waarna een nieuwe zittingsdatum zal moeten worden vastgelegd. 

Op die zitting zal de beslissing van het Spaans Hooggerechtshof ter sprake komen. "De rechter zal vervolgens niet anders kunnen dan besluiten dat de hangende procedure zonder voorwerp geworden is."

Meest gelezen