AFP or licensors

Belgische missionaris heeft leden van Canadese gemeenschap jarenlang misbruikt

Volgens Canadese media heeft een intussen overleden missionaris uit Doornik zich jarenlang schuldig gemaakt aan seksueel misbruik en geweld tegenover leden van een Innu-gemeenschap in Canada.

De missionaris Alexis Joveneau was verantwoordelijk voor de een plaatselijke Innu-gemeenschap in Quebec van 1954 tot zijn dood in 1992. De Innu-gemeenschap is een groep inheemse bewoners.

Tijdens hoorzittingen in een Canadese onderzoekscommissie hebben verschillende leden van die gemeenschap getuigd over seksueel misbruik en geweld. Ze vertelden hoe de missionaris hen aanraakte en dwong om op zijn schoot te komen zitten.

Twee jaar geleden werd een andere Belgische priester, Eric Dejaeger, nog veroordeeld tot 19 jaar gevangenis voor de verkrachting van verschillende Inuït-kinderen. De Inuït zijn een andere inheemse bevolkingsgroep uit het noorden van Canada, die vroeger ook wel eskimo's genoemd werden.

Meest gelezen