Blunderboek Rekenhof: "Belgische gevangenissen laten eten verrotten"

Elk jaar stelt het Rekenhof een Jaarboek voor, ook wel het "blunderboek" genoemd. Dit jaar krijgen de Belgische gevangenissen een veeg uit de pan: die zouden eten opslaan in vochtige lokalen, waardoor het slecht wordt. Ook de manier waarop België naar de wereldtentoonstelling in Milaan trok, is niet om trots op te zijn.

Het rapport is niet mals voor de gevangenissen. Eten zou vaak bederven omdat het wordt opgeslagen in vochtige lokalen. Ook hebben de beheerders te weinig zicht op de hoeveelheid producten die opgeslagen zijn, waardoor de kans op diefstal groot is. Het Rekenhof klaagt daarom een gebrek aan interne controle aan bij de gevangenissen. 

"Het Rekenhof stelt vast dat er in onze gevangenissen goederen verdwijnen zoals tabak en sigaretten", zegt Hilde François, de voorzitter van het Rekenhof. "Er worden ook waren onbruikbaar, bijvoorbeeld voedsel dat wordt opgeslagen in lokalen die onder water komen te staan waardoor ze verrotten."

Niet alleen eten moet er in de vuilnisbak gekieperd worden. "Ook uniformen van cipiers  worden bewaard in vochtige kelders waar ze beschimmelen", aldus François. 

Videospeler inladen...

Rekeningen wereldtentoonstelling nog steeds niet ingediend

Twee jaar geleden was er een wereldtentoonstelling in Milaan, met ook een Belgisch paviljoen. Volgens het Rekenhof zijn daar echter nog steeds geen definitieve uitgaven- en ontvangstrekeningen van ingediend.

Het Rekenhof zegt dat tijdens de wereldtentoonstelling sommige leveranciers dubbel betaald zijn, zonder dat het bedrag ooit werd teruggevorderd.

Na de wereldtentoonstelling werd het materieel en meubilair uit het Belgisch paviljoen verkocht, maar die verkoop werd niet publiekelijk bekendgemaakt en er werd ook niet per opbod verkocht. Dat klopt niet volgens het Rekenhof.

Ook zegt het Rekenhof dat de uitgaven van het Belgisch paviljoen op de begroting van de Senaat hadden moeten staan, maar dat is niet gebeurd. 

Meest gelezen