Voorpagina's in Groot-Brittannië na afbraak gesprekken met EU: "May got DUPed"

De voorpagina's van de Britse kranten zijn unaniem: de Britse premier Theresa May is gevloerd door de DUP - de Unionisten uit Noord-Ierland. Intussen vragen ook de eerste ministers van Schotland en Wales een "speciale regeling".

"Mays poging om een deal te forceren eindigt in chaos", kopt de Daily Telegraph. "Duped" is de veelzeggende kop in de Daily Mirror. "Brexit­scheiding ontspoord te elfder ure" is de headline van de Financial Times.  "May vernederd" kopt de Independent. De Britse premier is in de laatste minuut van de wedstrijd gevloerd door een partijtje met amper 10 parlementsleden in Westminster, zo klinkt het. 

"May gaf de Unionisten 1 miljard pond voor hun steun aan de regering en nu doen ze de brexit ontsporen", schrijft de Daily Mirror. Of "stank voor dank".  Maar verschillende Tory-parlementsleden hebben kritiek op May zelf: "Onvoorstelbaar dat ze naar Brussel trekt zonder de steun van een kritieke partner".

"Nog vier dagen de tijd"

Intussen beginnen ook de andere regio's in het Verenigd Koninkrijk zich te roeren. Als Noord-Ierland een speciale status krijgt, dan willen wij dat ook, klinkt het in Schotland, Wales en ook in Londen. "Inwoners van Londen stemden in grote meerderheid tegen de brexit", tweet de burgemeester van Londen. "Als Noord-Ierland een speciale status krijgt, dan willen wij dat ook." Hetzelfde geluid dat eerste minister van Schotland Nicola Sturgeon laat horen:

Volgens verschillende kranten heeft May in Brussel te horen gekregen dat ze nog vier dagen de tijd heeft om met de DUP een akkoord te bereiken. Faisal Islam van Sky News formuleert het als volgt: "Het Verenigd Koninkrijk onderhandelt verder over een brexit ... met zichzelf." 

Bekijk hier de voorpagina's van de kranten in Groot-Brittannië

Meest gelezen