David Van Reybrouck krijgt de Prix du livre européen voor "Zink"

David Van Reybrouck ontvangt de Prix du livre européen voor zijn boek "Zink". De prijs wordt uitgereikt op woensdag 6 december in het Europees Parlement in Brussel. Van Reybrouck treedt hiermee in de voetsporen van eerdere winnaars, zoals Javier Cercas, Robert Menasse, Tony Judt en Roberto Saviano.

De jury werd dit jaar voorgezeten door Florian Henckel von Donnersmarck, schrijver en regisseur van "Das Leben der Anderen". De Prix du livre européen wordt toegekend door Esprit d’Europe en wordt sinds 2007 uitgereikt aan boeken die bijdragen aan een beter begrip van de Europese Unie als culturele eenheid.

"Zink" vertelt het verhaal van het vergeten land Neutraal Moresnet – een eeuw geleden het buurland van Nederland, België en Duitsland, aan de hand van de onwaarschijnlijke lotgevallen van 1 bewoner – die op zijn 42e zonder ooit te verhuizen vijf nationaliteiten heeft gehad.

Het boek is meer dan een accident d’histoire en roept de vraag op wat de grote geschiedenis met gewone mensen doet. "Zink" verscheen in 2016 als Boekenweekessay en was binnen enkele dagen uitverkocht. Het zal op 15 februari 2018 weer leverbaar zijn.

Meest gelezen